12.8.2022. 20:50
"Počasno Srce Sarajeva" za ukrajinskog reditelja Sergeja Loznicu
Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu večeras je počelo 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), koje će trajati do 19. avgusta.

Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje. Za nagrade "Srce Sarajeva" takmičit će se 51 film, navodi portal "Avaza". 

Prelijepa mlada glumica Helena Vuković otvorila je svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu Sarajevo, a potom se obratio novi direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Direktor SFF-a Jovan Marijanović uručio je "Počasno Srce Sarajeva" Sergeju Loznici (Loznitsa), ukrajinskom reditelju. 

28. Sarajevo Film Festival prikazat će retrospektivu filmova scenariste, reditelja i producenta Sergeja Loznice u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

- Od srca bih se zahvalio SFF-u, Jovanu Marjanoviću i njegovim kolegama. Nedavnoj historiji Evrope Sarajevo je postao simbol ljudske osjetljivosti nježnosti krhkosti, ali i simbol otpora. Moja država danas Ukrajina je pod agresijom pod brutalnim napadom jako opasnog agresora. Ova podrška iz Sarajeva mi mnogo znači - rekao je Loznica. 

Salom se prolomio dugi aplauz. 

U dvorani je veliki broj glumaca, reditelja, filmskih radnika, među njima su Jasmila Žbanić, Uliks Fehmiju sa suprugom Snežanom Bogdanović.

Svečanosti je prethodio crveni tepih ispred Narodnog pozorišta, kojim su prodefilirali Benjamina Karić, Denis Bećirević, Elmedin Konaković, Fadil Novalić, Edin Forto, Haris Vranić, Džejla Glavović Očuz sa suprugom Mahirom, Edita Đapo, reditelj Ademir Kenović sa suprugom... , piše portal "Avaza". 


(A.R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana