28.9.2022. 22:25
Finska: Zatvoren dio autoputa, borbeni avioni vježbaju slijetanje i polijetanje
Finska je zatvorila dionicu jedne od svojih glavnih autoputeva na pet dana prvi put u nekoliko desetljeća kako bi omogućila borbenim avionima da vježbaju slijetanje i polijetanje, piše Reuters.

Nordijska zemlja, koja je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pisti širom zemlje koje su namijenjene za korištenje tokom rata.

No rezervna cestovna baza koja je smještena u Joutsi u središnjoj Finskoj nije korištena desetljećima zbog svoje važnosti kao autoput koja povezuje glavni grad Helsinki s udaljenijim sjevernim dijelovima zemlje.

- Zračnim snagama trebalo je samo nekoliko dana da raščiste rubove ceste za vježbe u kojima je učestvovalo oko 200 osoba s finskim borbenim avionima F/A-18 Hornet, starijim avionima Hawk Mk 51 te drugim vojnim letjelicama - rekao je pukovnik Vesa Mantyla, čelnik Akademije finskih zračnih snaga.

Kako bi zrakoplovstvo zaštitilo svoju flotu, avioni se mogu rasporediti po cijeloj zemlji, pa se svake godine provode vježbe na cestama.

- Prijetnja od Rusije i djelovanje ruskih krstarećih i balističkih raketa (u Ukrajini) dokazuje da je koncept raširenih operacija ispravan -rekao je Mantyla, prenosi Avaz. 



(Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana