5.6.2023. 16:20
FUZIP: Zabranjen uvoz krompira zbog nedozvoljene količine pesticida
Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Orašje je dana 2. juna zabranila uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu iz Poljske, saopćeno je danas iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

- Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem utvrđena nedozvoljena količina pesticida "imazalil" - navedeno je.

Stoga je, dodali su, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 22.000 kilograma zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Ranije danas su iz FUZIP-a saopćili da su sanitarni inspektori na mjestu carinjenja Rajlovac 30. maja zabranili uvoz pošiljke riže sushi porijeklom iz Vijetnama, također zbog nedozvoljene količine pesticida, i to "triciklazola".

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana