5.6.2023. 18:18
Obilježena 31. godišnjica stradanja u Lješevu: Zločin za koji još niko nije odgovarao
U ilijaškom naselju Lješevo, uz prisustvo članova porodica, lokalnih i kantonalnih zvaničnika, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja 22 civila iz ovog mjesta, koji su mučki zarobljeni, i nakon toga likvidirani. Radi se o zločinu za koji još niko nije odgovarao.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je položio cvijeće na Spomen obilježju u Lješevu, govoreći prisutnima o važnosti kulture sjećanja. 

- Ne mogu a da ne pomislim šta su sve danas mogli postati ovi ljudi kojih više nema, koliki su doprinos mogli dati u zajednici. Neophodno je opominjati, pamtiti i sjećati se. Naspram kulture poricanja i zaborava, moramo jačati kulturu sjećanja.

Današnji dan je dokaz da Lješevo ne zaboravlja i da Ilijaš pamti svoje šehide. Ponosan sam jer sam bio pripadnik časne Armije RBiH, one koja je prkosno branila domovinu, jedine međunarodno priznate Armije na smotri u Parizu - istakao je Osmanović. 

Današnje obilježavanje upotpunio je i Mirza Mušija svojim performansom, učenici Perzijsko-bosanskog koledža, a o dešavanjima u Lješevu govorio je i općinski načelnik Akif Fazlić, kao i Nermina Lemezan, dijete šehida iz Lješeva. 

U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja 31. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva na Spomen-obilježju u Starom Selu u Lješevu održan je historijski čas za učenike Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš i "Perzijsko-bosanskog koledža" Lješevo.

Po direktivi ratnog predsjednika srpske općine Ilijaš Ratka Adžića, a predvođeni Vasilijem Vidovićem Vasketom, odlikovanim Šešeljevim četničkim vojvodom iz Podlugova, te Marinkom Vidovićem, nekadašnjim policajcem, pripadnici srpskih snaga počinili su ovaj zločin 5. juna 1992. godine. 

Jedanaest dana nakon zločina ubijene su zatrpali u masovnu grobnicu, a ekshumacija je izvršena 1996. godine i time je ujedno otvorena prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini. 

Tog kobnog 5. juna 1992. godine u Lješevu su ubijeni: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić. 


(Patria/A.R.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana