18.4.2024. 8:11
NSRS danas na posebnoj sjednici o izbornom zakonu, referendumu i imunitetu
Posebna sjednica Narodne skupštine RS biće održana danas, a za dnevni red je predloženo šest tačaka.

Prva tačka bi trebala biti, kako je navedeno, zaključni izvještaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a koji je usvojila i Vlada RS.

Za ovu sjednicu predložena su i tri zakona - Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, Prijedlog izbornog zakona RS, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog zakona o imunitetu.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić ranije je izjavio da predloženi zakon o dopunama Zakona o radu definiše “zakonit način po kojem će svi građani koji se nalaze na crnim listama moći da primaju platu”.

"I ja sam tek sada počeo da čitam zakon, ne znam detalje. Uglavnom, sve će biti po zakonu", ustvrdio je Stevandić koji se i sam nalazi na crnoj listi SAD-a i kojem je blokiran račun u banci.

Što se tiče predloženog izbornog zakona, definisano je da RS samostalno organizuje lokalne izbore, te izbore za NSRS i za predsjednika RS, a što je reakcija na odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Za danas u 18 sati najavljeno je i održavanje mitinga pod nazivom ‘Srpska te zove’ na Trgu Krajine u Banjoj Luci, na kojem će biti iskazano nezadovoljstvo inicijativom da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Predstavnici opozicije su kazali da neće doći na mitnig, kao i da neće podržati predloženi izborni zakon RS.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana