19.4.2024. 15:15
Organizacije za ljudska prava iz Srbije pozivaju Vladu i Vučića da podrže rezoluciju UN-a o Srebrenici
Organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržavaju donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici".

"Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena je komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine. Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor", saopćili su.

Organizacije za ljudska prava iz Srbije su pozvale Vladu i predsjednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova.

"Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu", zaključili su.

Organizacije potpisnice poziva upućenog Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću su: Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Impuls Tutin, Peščanik, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Hartefakt Fond, Građanske Inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana