19.4.2024. 17:31
Nosioci pravosudnih funkcija ne znaju kada preuzimaju dužnost, VSTV bez Odjela za provjeru imovine
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na jučerašnjoj sjednici imenovalo je 11 nosilaca pravosudnih funkcija. Od toga su dva zamjenika glavnog državnog državnog tužioca, tri glavna tužioca u tri kantonalna tužilaštva, dvije predsjednice sudova i četvoro sudija.

No, datum preuzimanja dužnosti nije objavljen, s obzirom da još uvijek nije počeo sa radom Odjel za integritet VSTV-a koji će provjeravati imovinu nosilaca pravosudnih funkcija.

Na ranijoj sjednici u martu imenovano je 16 nosilaca pravosudnih funkcija, a na dužnost bi trebali stupiti 1. jula. No, i to je upitno jer niko ne zna kada će ovaj Odjel biti formiran. U toku su i testiranja kandidata koji su se prijavili za pozicije za tzv. "Federalni Uskok", posebni odjel Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH koji bi se trebao baviti suzbijanjem korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

I nova/stara članica VSTV-a Sanela Gorušanović Butigan ne zna da li će moći preuzeti funkciju u punom kapacitetu jer je izabrana na novi mandat kada joj istekne aktuelni u junu.

Izmjene Zakona o VSTV-u iz decembra 2023. godine, precizirale su da se do 23. marta formira Odjel za integritet, ali do toga nije došlo. Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) na sjednici Predstavničkog doma PS BiH kada se pomjerao rok za 23. mart, iako su VSTV i neki zastupnici predlagali produženje od 180 dana, kazao je da će ponovo izmijeniti zakon ako ne bude ispoštovan ovaj rok. Rok je prošao, a u parlamentarnu proceduru nisu upućene izmjene Zakona o VSTV-u kako bi se produžio rok za formiranje Odjela za integritet.

Ono što je dodatni problem je i neusvajanje Budžeta institucija BiH za 2024. godinu. U Odjelu za integritet trebalo bi raditi 14 osoba, a VSTV nema planirana sredstva za te uposlenike.

Krajem marta predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da bi Vijeće ministara BiH trebalo donijeti odluku kojom se odobrava zapošljavanje i obezbjeđuju potrebna sredstva. No, od toga do danas nema ništa. Ni na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH koja će biti održana u ponedjeljak 22. aprila nema ni Prijedloga izmjena Zakona o VSTV-u niti odluke o osiguravanju sredstava za zapošljavanje 14 osoba u Odjel za integritet.

Same provjere članova Odjela za integritet vrše Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i OSA koje mogu potrajati i nekoliko mjeseci. Ovakvom dinamikom i tromošću rada i Vijeća ministara BiH ali i VSTV-a nosioci pravosudnih funkcija na dužnost neće stupiti prije kraja godine. A do tada bi mogao nastupiti ozbiljan pravni haos. No, u uzavreloj političkoj situaciji nekim strukturama bi to očito i odgovaralo.

U ovoj godini trebao bi biti donesen potpuno novi Zakon o VSTV-u, a želja HDZ-a je i novi ustroj VSTV-a. Da li je i to razlog zašto se odugovlači sa cijelim procesom pokazat će vrijeme pred nama.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana