20.4.2024. 13:07
IGES: BiH je starija članica UN-a od Srbije
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost oglasio se saopštenjem u kojem poručuju da je Bosna i Hercegovina starija članica UN-a od Srbije.

“Republika Bosna i Hercegovina je u paketu primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija zajedno sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom 22. maja 1992. godine. Zbog protokola UN-a koji slijedi abecedu, prilikom proglašavanja novih članica, pročitana je prvo Bosna i Hercegovina, pa je i zvanično na listi UN-a navedena kao prva od sljednica bivše Jugoslavije. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je time prestala biti članica UN-a, što je i dokumentovano na sljedeći način: “Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je prvobitna članica Ujedinjenih nacija, a Povelja je u njeno ime potpisana 26. juna 1945. i ratificirana 19. oktobra 1945., sve do njenog raspada nakon osnivanja i naknadnog prijema kao nove članice Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska, Republika Slovenija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija i Savezna Republika Jugoslavija”, navode iz IGES-a.

Dodaju da je Savezna Republika Jugoslavija, u čijem sastavu su bile Srbija i Crna Gora, osam godina nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, 01. novembra 2000. godine, primljena u članstvo UN-a.

“Nakon što je Crna Gora proglasila nezavisnost i postala članica UN-a 28. juna 2006. godine, Srbija je nastavila članstvo koje je započela 2000. godine i tako se vodi u dokumentima UN-a. Sjeverna Makedonija je postala članica 08. aprila 1993. godine pod tadašnjim imenom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija. Kada je promjenila ime u Republika Makedonija 2019. godine, nastavila je svoje članstvo u UN-u, samo pod novim imenom. Republika Kosovo još uvijek nije primljena u punopravno članstvo”, zaključuje se u saopštenju.

(Erna H,.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana