23.4.2024. 16:23
Željka Cvijanović podnijela prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, tereti ga za 3 krivična djela
Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama.

Prvi razlog za prijavu je to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja uz diretno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH.

-Obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN dana 5.4.2024. odbio je da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, od 3.4.2024. upućenog generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivično djelo napad na ustavni poredak iz odredbe člana 156. Krivičnog zakona BiH, krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz odredbe člana 145. stav 1 KZ BiH i krivičnio djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz odredaba člana 220. KZ BiH – navodi se u prijavi.  

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana