23.4.2024. 18:39
Održana vanredna sjednica na zahtjev Cvijanović: Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope
Predsjedništvo BiH danas nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

U Predsjedništvu BiH održana je vanredna sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - stav Predsjedništva u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

Kako javlja RTRS, Željka Cvijanović glasala je protiv, Denis Bećirović za, a Željko Komšić bio je suzdržan.

Cvijanović je istakla da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala Kosovo, te da stoga ne može podržati ni njegovo članstvo u Vijeću Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope dala je prošle sedmice zeleno svjetlo za članstvo Kosovu u ovoj organizaciji. Za prijem Kosova u Vijeće Evrope glasao je 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo suzdržano.

Prisutni članovi iz BiH tokom glasanja u Vijeću Evrope bili su Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD).

Borenović i Novaković Bursać glasali su protiv, a Ćudić i Magazinović su podržali ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Filipović nije prisustvovala sjednici.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana