23.4.2024. 20:49
Uhapšenima u akciji Black Tie 2 blokirani računi i obustavljene transakcije
SIPA je privremeno blokirala račune uhapšenima u akciji “Black Tie 2” i transakciju vrijednosti više od 600.000 KM.

Poznata su i imena 23 uhapšenih, a među njima biznismeni, političari, influenseri i liječnici. Službeno, uhapšen je i Vahidin Munjić, v. d. direktora FUP-a, i Mustafa Selmanović, šef Specijalne jedinice FUP-a. Dok se čeka potez Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u fokus vraćeno pitanje - postaje li Bosna i Hercegovina država za pranje novca?

Spisak uhapšenih je dug. Ništa kraća nije ni lista djela za koja ih se tereti: organizovani kriminal, pranje novca, davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi, zloupotreba položaja i odavanje tajnih podataka. U pozadini svega sumnja na saradnju sa narkokartelom “Tito i Dino”.

"U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'užeg kruga' narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom", naveli su iz EUROPOL-a.

Za uhapšene, prvo blokada računa i novčanih sredstava. Osam pravnih i osam fizičkih subjekata bili su obuhvaćeni provjerama SIPA-e. Provjeravali su i sefove. Jedan je privremeno blokiran.

“U okviru preduzetih mjera i radnji navedenim pravnim i fizičkim osobama izvršene su privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 KM, 23.906,44 eura i 2261 amerčkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je pretresen jedan sef, dok je drugi sef blokiran”, navela je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovičić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana