25.4.2024. 12:56
Švedska se priključuje državama koje će biti kosponzori Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici
Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije Ujedinjeni narodi kojom bi se 11. juli trebao proglasiti "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995." te će na taj način odati počast žrtvama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Iz Ambasade te zemlje u BiH navode da je genocid u Srebrenici koji se dogodio 1995. potvrđen u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

Švedska, stoga, kosponzorira Nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici kako bi odala počast žrtvama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

- Genocid u Srebrenici koji se dogodio 1995. nikada ne smije biti zaboravljen ili minimiziran. Moramo se sjećati i odavati počast žrtvama, doprinositi pomirenju i učiti iz historije. Neprihvatljivo je negirati postojanje stravičnih zločina koji su počinjeni tokom konflikta, podjednako kao što je neprihvatljivo veličanje pojedinaca koji su proglašeni krivim za ove zločine - ističu iz Ambasade Švedske.

Očekuje se da će se Generalna skupština UN-a 2. maja izjašnjavati o Rezoluciji.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana