28.4.2024. 12:01
Safe Journalists o Dini Konakoviću: Politički obmanjuje javnost!
Safe Journalists najoštrije osuđuje političke pritiske i verbalne uvrede koje je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputio nekolicini novinara i medija na konferenciji za novinare 25. aprila u Sarajevu.

"Zloupotrebom javnog prostora Ministarstva vanjskih poslova i vlastite ministarske funkcije, g. Konaković je bez argumenata i ikakvih dokaza pokušao da kriminalizuje jedan broj medija i novinara, nazivajući ih "djelom medijsko-pravosudne mafije".

Konakovićeve optužbe na račun medija i novinara uslijedile su nakon što je u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine uhapšeno više osoba iz policije i javnog života pod optužbom da su dio međunarodnog narko-kartela "Tito i Dino". Bosanskohercegovački istraživački mediji pisali su o mogućim vezama ministra vanjskih poslova BiH sa osobama iz te kriminalne grupe. Ministar Konaković je odbacio takve optužbe nazivajući ih "pokušajima ugrožavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine".

Upravni odbor BH novinara (BHJA) podsjeća da je Konaković godinama verbalno i brutalno prijeti bosanskohercegovačkim medijima sa različitih pozicija u državnim organima, a posebno napada one novinare koji kritički pišu o načinu na koji on obavlja svoje javne dužnosti.

Istovremeno, Konaković politički obmanjuje javnost, posebno putem društvenih mreža, tumačeći kritike novinara upućene njemu kao javnom funkcioneru samo kao napad na državne institucije i/ili državu Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put.

Safe Journalists ocjenjuje postupke ministra Elmedina Konakovića kao neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog rada novinara, te neprimjereno iskazivanje političke moći prema medijskim djelatnicima. Također, Safe Journalists pridružuje se svojoj članici BHJA u podršci novinarima i medijima u Sarajevu da poduzmu potrebne pravne radnje pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i prevenciju svih oblika nasilja nad novinarima i medijima.

Safe Journalists će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne zvaničnike. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navodi se u saopćenju.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana