29.4.2024. 8:18
Prošla je 31 godina: Graham Bamford se zapalio pred britanskim Parlamentom zbog rata u BiH
Prošla je 31 godina kako se Britanac Graham Bamford zapalio ispred zgrade britanskog Parlamenta u znak protesta, te kako bi skrenuo pažnju javnosti na rat u Bosni i Hercegovini.

Graham nije imao nikakve veze s Balkanom, ali su ga televizijski izvještaji, prvo iz Hrvatske, a zatim i iz BiH sve više uznemiravali.

Nakon njegove smrti, pronađeno je i pismo , u kojoj je na pisao:

– Britanski narod mora zaustaviti rat u Bosni, koristeći silu ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti samo počasna straža na masovnim pogrebima. Bosanskohercegovačke bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što bi trebali, vojno zaštititi. Ne smiju stajati sa strane i promatrati.

Vjeruje se da je Bamforda posebno pogodilo to što je vidio izvještaje o masakru bošnjačkih civila, koji je počinjen od strane hrvatskih snaga dvije sedmice prije nego što će se spaliti.

Masakr iz Ahmića, gdje je među ubijenim bila i tromjesečna beba, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, smatra se kao krvoločan zločin koji ga je posebno pogodio.

Na mjestu gdje se Bamford zapalio je kasnije podignuta spomen-ploča.

– Na ovom mjestu 29. aprila 1993. godine Graham Bamford spalio se i umirućim glasom poručio: Moramo pomoći djeci Bosne – natpis je na maloj crnoj ploči koja se nalazi na travnjaku ispred zgrade britanskog Parlamenta u Londonu.

Grad Sarajevo je 2009. godine ustanovio godišnju nagradu za humanost koja nosi ime po Grahamu Bamfordu, koja se dodjeljuje za Dan grada Sarajeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana