1.5.2024. 20:53
Kako je ambasadorica Francuske u UN-u raskrinkala Ruse i Dodikove pulene
Jaraud Darnault, koordinatorica Francuske u Ujedinjenim narodima, uputila je je žestoko poruke u Vijeću sigurnosti tokom rasprave o situaciju u Bosni i Hercegovini, sazvanoj jučer na zahtjev Rusije.

Kao preliminarne napomene, Francuska napominje da je format sastanka neobičan.

"Rusija danas (jučer, op.a.) saziva hitan sastanak i slika Bosnu i Hercegovinu na rubu propasti. Francuska ne dijeli ovu dramatičnu ocjenu situacije, iako je stav čelnika Republike Srpske zabrinjavajući za nas.

Prošlog mjeseca odluka Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom poslala je jasan signal: budućnost Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Zapadnog Balkana, je u Evropskoj uniji, od koje će imati koristi svi njeni građani.

Francuska žali što su nakon ove odluke uslijedile ozbiljne prijetnje jedinstvu zemlje od strane predsjednika entiteta RS, gospodina Milorada Dodika", navodi Darnault.

Francuska osuđuje to što je Narodna skupština RS 19. aprila usvojila nacrte zakona o izborima, referendumu i imunitetu, kao i nacrt zakona o "stranim agentima".

"Ovim mjerama se zadire u ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Nacrtom zakona o stranim agentima ugrožava se očuvanje okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva čelnike RS da stanu na kraj ovim inicijativama, koje ugrožavaju izglede zemlje za ulazak u Evropsku uniju.

Ne dijelimo prezentaciju Rusije o izrazito pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u BiH, ali nacionalistička retorika i prijetnje otcjepljenjem od strane predsjednika entiteta RS ugrožavaju stabilnost zemlje i regije.

Kao svjedok Daytonskog sporazuma, Francuska će nastaviti podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će svi svjedoci Daytonskog sporazuma učiniti isto", naglašava francuska predstavnica.

Ističe da je za žaljenje to što Rusija ponovno pokušava iskoristiti rad Vijeća sigurnosti, u kontekstu nacrta rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

"Kao što smo već rekli, ova rezolucija nije optužnica protiv bilo kojeg naroda. Poziva prije svega da se pridržavamo naše dužnosti sjećanja i ima za cilj spriječiti ponavljanje takvih djela u budućnosti.

Ova rezolucija promiče pomirenje, temeljeno na poštovanju i solidarnosti sa svim žrtvama, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti ili vjerskim uvjerenjima", navodi Darnault.

Za Francusku je međunarodna prisustvo u Bosni i Hercegovini i dalje nužna za stabilnost zemlje i regije, u skladu s okvirom danim Daytonskog sporazumima.

"Evropska unija od 2004. godine igra temeljnu ulogu na ovom polju s operacijom EUFOR-ALTHEA, kojoj Francuska aktivno pridonosi.

Što se tiče civilne strane, Francuska podržava mandat visokog predstavnika.

Francuska poziva sve aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih provokacija koje bi mogle posijati razdor. Poziva sve političke snage u BiH na zajednički rad kako bi se napredovalo u reformama potrebnim da BiH kao cjelina pristupi Evropskoj uniji", poruka je francuske predstavnice, piše Raport.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana