5.5.2024. 16:22
Skandalozan istup Dačića: "Rezolucija o Srebrenici napravit će rasulo, njen tekst nije u skladu s našim očekivanjima"
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da će uslijediti rasulo u međunarodnom pravnom poretku kada se prijedlog rezolucije u Srebrenici nađe u Generalnoj skupštini UN s obzirom na to da sve govori da će svaka zemlja pojedinačno da iznosi svoje "genocide".

Naime, Dačić je rekao kako očekuje da će prijedlog rezolucije o Srebrenici u toku sljedeće sedmice biti dostavljen Generalnoj skupštini UN-a, ali je dodao da se još ne zna tačno kada će se naći na dnevnom redu.

“Taj tekst koji su navodno mijenjali uopšte nije mijenjan, niti je u skladu sa našim očekivanjima”, rekao je Dačić za TV Prva.

On tvrdi da ni sponzori ove rezolucije nisu načisto, jer nisu očekivali da će biti takvog otpora, da će neko organizovano raditi na tome da to ne prođe.

“Imamo težak posao, ne ulazimo u kvalifikaciju djela da li je ili nije bio genocid, da ne ispadne da mi opravdavamo zločin. Ovdje je riječ o principima”, tvrdi Dačić.

Zatim je ustvrdio da BiH, odnosno njen ambasador, nisu imali pravo da to podnese Generalnoj skupštini UN-a jer Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome.

Dačić je priznao da je Srbija izložena različitim pritiscima zbog rezolucije i prijem Kosova u Vijeće Evorpe, te je ustvrdio da je meta srpski narod.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana