6.5.2024. 13:56
Ivanović reagovao na izjavu šefa diplomatije Srbije: Crna Gora se u vođenju vanjske politike rukovodi isključivo svojim interesima
Crna Gora se u vođenju vanjske politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim interesima, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

On je to rekao za portal Vijesti.me, reagujući na izjavu šefa srbijanske diplomatije Marka Đurića koji je kazao da, ako Vlada Crne Gore podnese amandmane na predloženu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, to liči na "pranje savjesti" kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo "da su protiv bratske Srbije".

Reagovanje Ivanovića prenosimo integralno:

- Uz čestitke povodom stupanja na važnu dužnost ministra spoljnih poslova Republike Srbije, želim gospodinu Đuriću uspješan rad, iako razumijem da se u prvim danima mandata mogu desiti i ishitreni potezi, kao što se i dogodilo sinoć kada je komentarisao nezvanične informacije povodom teksta Rezolucije UN o Srebrenici. Takođe, zahvaljujem mu na isticanju principa u vođenju vanjske politike Republike Srbije, koji nisu ništa novo u međunarodnim odnosima. Naime, i Crna Gora u vanjskoj politici baštini iste principe. Da bi bilo jasnije: Crna Gora se u vođenju vanjske politike rukovodi isključivo svojim, a ne tuđim, interesima; takođe, Crna Gora će se prema drugim državama odnositi upravo onako kako se te države odnose prema Crnoj Gori.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana