9.5.2024. 18:32
Konaković se oglasio, prozvao udruženje novinara? - "Pogriješio sam što neko vrijeme na laži nisam reagovao onako kako inače reagujem
Prvi čovjek stranke Narod i Pravda i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nastavlja svoj obračun sa neistomišljenicima.

Iako nije direktno prozvao Udruženje BH Novinari koje ga je oštro kritiziralo zbog targetiranja Avde Avdića, odgovorio je i njima u svojoj najnovijoj Facebook objavi. 

A odgovorio je i šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru koji ga je morao javno opomenuti.

"Jesam pogriješio.
Pogriješio sam što neko vrijeme na laži nisam reagovao onako kako inače reagujem.
Zato što nisam reagovao, lažovi su došli do faze u kojoj me svrstavaju u kartel koji prodaje drogu djeci.
Možete sad pisati saopštenja kakva god hoćete, nikad više neću prestati lažove nazivati lažovima.
Nikad nikom nisam prijetio, nikad i neću.
Pisao sam ja i ambasadama, Udruženju novinara, ombdusmenima, slao dokaze o lažima koje se o meni i protiv mene pišu, NIKAD NIKO OD NJIH NIJE NI ODGOVORIO.
Pisaću, govoriću, snimaću svoja i puštaću videa u kojim se govori istina, koliko god da košta i po cijenu da ostanem jedini koji to radi!
Vas koji takve laži zovete novinarstvom podsjećam na dijelove KODEKSA ČASTI BH NOVINARA:
“U svojem djelovanju novinar poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima.
Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju. On navodi osobe ili ustanove od kojih je dobio podatak, informaciju ili izjavu. Ima pravo i da ne otkrije izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost.
Rad novinara podložan je kritici javnosti. Novinar i uredništva obavezni su da se pažljivo odnose prema svim prijedlozima, preporukama, primjedbama i kritikama koje im se upućuju i o tome su dužni povremeno obavještavati javnost.
Novinar ne smije biti autor plaćenih reklamnih i drugih propagandnih napisa", stoji u Konakovićevom postu. 

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana