10.5.2024. 9:44
IDDEEA i Centralna banka BiH unapređuju poslovne procese
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, prof. dr. Almir Badnjević ugostio je delegaciju Centralne banke Bosne i Hercegovine na čelu sa guvernerkom, dr. Jasminom Selimović. Pored guvernerke, sastanku su prisustvovali viceguverner Centralne banke, gospodin Marko Vidaković i direktor Glavne banke Republike Srpske, gospodin Zoran Babić.

Na sastanku je razgovarano o digitalnoj transformaciji, odnosno implementaciji IDDEEA DMS sistema u poslovne procese Centralne banke Bosne i Hercegovine. Direktor Badnjević pojasnio je da Agencija ima odlično razvijen sistem koji uključuje i digatalni potpis koji u velikoj mjeri može povećati efikasnost poslovanja Centralne banke uz neophodnu sigurnost koju Banka zahtjeva. Implementacija naprednih digitalnih sistema poput DMS sistema može doprinijeti unapređenju infrastrukture i tehnoloških inovacija u javnom sektoru, kao i ostvarivanju 9. cilja održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Guvernerka Selimović je pohvalila dosadadašnji rad Agencije posebno u pogledu digitalizacije i izjavila da je Banka raspoložena da prihvati sve što bi moglo pojednostaviti procese uz poštovanje sigurnosnih aspekata koje Banka ima definisano u svojim procedurama. Ova saradnja predstavlja podršku digitalnoj transformaciji u javnim institucijama Bosne i Hercegovine što predstavlja i jedan od prioritete EU-a u pogledu razvoja digitalnih vještina.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana