10.5.2024. 20:15
Udruženja Prvog korpusa ARBiH: Zajedničkom platformom odgovoriti na sve otvorenije napade na opstojnost BiH
Predsjedništvo Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH apelovalo je na sve relevantne aktere u bh. društvu na zajedničko donošenje platforme kao odgovora na sve otvorenije napade na opstojnost države Bosne i Hercegovine.

"Svjedoci smo posljednje faze provođenja planiranog uništenja države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao autohtonog i najmnogoljudnijeg naroda u njoj od strane velikosrpskih nacionalista.

Nas borce često zbunjuje nejedinstven stav u prethodnom periodu od rata do sada vlasti svih nivoa oko tekovina herojske borbe najboljih sinova i kćeri u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

Gledajući i učestvujući na posljednjim obilježavanjima u gradu i Kantonu, gdje prisustvuje minoran broj boračke populacije, a političara gotovo da i nema, čast pojedincima, ne možemo da se ne upitamo je li to ponovo pravimo historijske greške i rizikujemo ponovo genocid nad našim narodom, možda i nestanak sa ovih prostora i uništenje države BiH.

Samo naivni i neuki vjeruju da velikosrpski fašisti iz Srbije i naši domaći ne provode višedecenijsku i višestoljetnu namjeru stvaranja velike Srbije.

Stoga, zahtijevamo od vlasti svih nivoa, bilo da obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast, ili su opozicija, i sve druge kojima je stalo do tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., boračka udruženja i saveze, veterane svih boračkih kategorija, sve građane da zajednički donesemo platformu kao odgovor na sve otvorenije napade na opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Zahtijevamo od izvršnih i zakonodavnih vlasti da donesu zakone i uredbe kojima bi se definisalo djelovanje na valorizaciji herojske borbe iz proteklog rata, kroz izgradnju centralnog spomen-obilježja, muzeja, filmskih i pisanih zabilješki o historijskom činjenicama iz proteklog rata.

Iznaći način da djeca, učenici, studenti, omladina uče proteklu historiju, da prisustvuju događajima, datumima koje je neophodno definisati i obilježavati na način obaveznog prisustva svih relevanata u društvu.

Ukoliko brzo ne reagujemo, rizikujemo da nam drugi pišu historiju i pomognemo genocidnim politikama velikosrpskih i drugih nacionalista u njihovim nakanama", saopšteno je iz ovog saveza.

Inače, Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH sa svojim članicama baštini tradiciju komandi i jedinica ratnog Prvog korpusa Armije RBiH iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata kroz obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana