27.2.2021. 12:00
U Sarajevu upriličen koncert Napretkovog tria 'Musica Salinea'
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sinoć je, uz poštivanje epidemioloških mjera, upriličen koncert Napretkovog tria “Musica Salinea” kojeg čine glazbenice: pijanistica Alma Hodžić Pašić, violinistica Lorena Milina i čelistica Lidija Paulin.
Umjetnice su izvele jedno od najvažnijih djela komorne literature, drugi klavirski trio Johannesa Brahmsa u C duru op.87.

Budući da je ove godine 100. obljetnica rođenja argentinskog skladatelja Astora Piazzolle, odlučile su izvesti i dva stavka njegovog poznatog djela “Četiri godišnja doba Buenos Airesa” (Ljeto i Proljeće).

Dobrodošlicu gostima koncerta poželio je predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča, koji je tom prilikom podsjetio da je Napretkov projekt okupio tri vrsne glazbenice koje imaju fantastično umijeće u sviranju.

Naveo je da su one do sada održale četiri koncerta u BiH, od čega po jedan u Tuzli, Banjoj Luci i Srebrenici.

Kazao je kako Napredak, unatoč pandemijskom vremenu i specifičnim okolnostima, ipak, nastavlja aktivnosti u skladu sa svojom ulogom i misijom, izražavajući zadovoljstvo što je HKD Napredak u prilici građanima Sarajeva darovati jedan ovakav nesvakidašnji događaj.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Glavna podružnica Tuzla je u povodu 30. obljetnice obnove djelovanja i rada HKD Napredak u studenome 2020. godine, osnovala glazbeni trio “Musica salinea”.

Do sada je Napretkov trio održao nekoliko koncerata diljem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz HKD Napredak.

(Fena)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana