5.7.2022. 9:04
Izložba 'Mrtvare' Armina Durguta večeras će biti predstavljena u Zagrebu
Izložba "Mrtvare" bh. fotoreportera Armina Durguta i Memorijalnog centra iz Potočara, koja je još jedno svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici, večeras će biti predstavljena u zagrebačkom Islamskom centru.

"Mrtvare" su prvi put predstavljene prošle godine, na 26. godišnjicu genocida.

Autor je na više od 50 fotografija predstavio obuću ubijenih Srebreničana u kojoj su bježali od genocida na slobodnu teritoriju.

Durgut je Feni kazao da je čak i obuća pokazatelj da su ti ljudi omalovažavani i da im je smrt bila planirana.

"Ta obuća na zapadu je korištena za mrtvace, u tim cipelama su ih kopali. To su 'mrtvare', a taj naziv nosi i izložba", navodi autor.

Cipele sa fotografija vlasništvo su Memorijalnog centra u Potočarima, čija ekipa obilazi staze marša smrti, a gdje je većina cipela pronađena. Imaju ih oko 100, a izložba predstavlja pola.

Izložbu u zagrebačkom Islamskom centru organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb te Zagrebačka županija u spomen na genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja.


(Patria/Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana