7.7.2022. 22:00
Predstava "Rechnitz-anđeo uništenja" u Srebrenici u sklopu obilježavanja godišnjice genocida
U Srebrenici će 10. jula biti izvedena predstava "Rechnitz – anđeo uništenja" u okviru programa obilježavanja godišnjice genocida.

Predstava je nastala po tekstu austrijske spisateljice Elfride Jelinek, jedne od najnagrađivanijih spisateljica njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljki Sabine Mitterecker.

Realizirana je kao koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija sarajevskog teatra i pozorišta iz Mostara. U predstavi igraju glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra SARTR i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

 
Radnja drame "Rechnitz - Anđeo uništenja" bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. marta 1945. godine, kada je grofica Margit von Batthyány priredila gozbu za svoje komšije, uglednike lokalne Nacionalsocijalističke partije SS. oficiri u njenom dvorcu Rechnitz u Burgenlandu. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr 180 Jevreja na prisilnom radu. Te noći su svi ubijeni, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Sutradan su ubijeni. U Austriji se o ovom događaju decenijama nije pričalo. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst nesumnjivo može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutnu situaciju u regionu, gdje zločini nisu okončani ni decenijama nakon završetka rata, saopštio je SARTR.

 
Scenograf predstave je Monika Močević, kostimograf Lena Samardžić, asistent pokreta Amila Terzimehić, korepetitor Tijana Vignjević, a asistentice režiji Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.



(Amer M.)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana