25.7.2022. 16:55
Fondacija za kinematografiju primila 87 zahjeva na konkurs za proizvodnju filmova za 2022.
Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i član odbora Milan Trivić su krajem protekle sedmice u prostorijama Fondacije u Sarajevo na radnom sastanku primili predsjednika i članove žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija za konkurs u kategoriji proizvodnje i razvoja filma za 2022. godinu.


Ove godine raspolaže se sa znatno većim budžetom pa je Upravni odbor Fondacije, prema uputama Vlade Federacije BiH, alocirao sredstva za proizvodnju dugometražnih filmova svih kategorija u iznosu od 2.060.000 KM, proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija 200.000 KM, te podršku razvoju dugometražnih projekata u iznosu od 32.000 KM.

Na konkurs koji je otvoren 17. juna, a zatvoren 18. jula, na adresu Fondacije za kinematografiju stigao je do sada rekordan broj od ukupno 87 prijava projekata za podršku proizvodnji i razvoju filmova svih potkategorija.

Na ovogodišnji konkurs prijavljeno je 11 projekata u podkategoriji debitantskog igranog filma, 20 dugometražnih igranih filmova afirmiranih umjetnika, 11 projekata manjinskih koprodukcija, 17 projekata u potkategoriji kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, 23 projekta za podršku razvoju scenarija dugometražnih filmova, dva za razvoj filmskog projekta i tri za podršku već podržanih filmskih naslova.

Članovi Upravog odbora Fondacije za kinematografiju primili su članove žirija predvođene predsjednikom Almirom Šahinovićem, a tu su bili Minka Muftić, Adis Bakrač i Milenko Prstojević dok je Nebojša Bosnić bio opravdano odsutan. Tom prilikom su članovima žirija predate velike količine radnih materijala svih prijavljenih projekata, te je žiri već počeo s intenzivnim radom u narednom periodu.

Svim korisnicima koji su prijavili projekte na konkurs i cijeloj javnosti Fondacija za kinematografiju Sarajevo prenosi informaciju da će rezultati konkursa biti objavljeni početkom septembra, po završetku rada žirija i prezentacije odluka prema Upravom odboru, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo. 


(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana