24.9.2018. 15:25
Okrivljenom za smrt Samre Aliefendić smanjena kazna
Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kaznu zatvora Hasibu Redži (45) iz Breze koji je prije dvije godine u Ilijašu, vozeći Golf pijan i bez vozačke dozvole, usmrtio Samru Aliefendić (25), te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci.

Ponovljen postupak

Kako nam je pojašnjeno iz Uprave Kantonalnog suda Sarajevo, Vrhovni sud djelimično je uvažio žalbu Redžinog branioca, advokata Jasmira Muratovića te je presuda Kantonalnog suda preinačena u odluci o kazni.

Vijeće Kantonalnog suda, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, i nakon ponovljenog suđenja, osudilo je Hasiba Ređu na deset godina i šest mjeseci zatvora. Novom odlukom Redži je smanjena kazna za četiri godine. Presuda je pravosnažna te je okrivljeni upućen na izdržavanje kazne.

Stravična nesreća desila se 19. januara 2016. na raskrsnici lokalnog puta Ilijaš - Donja Luka. Djevojku je Redžin Golf od jačine udara otrgnuo iz ruke njenog vjerenika Amara Burića, s kojim je šetala.


Svjedočenje vjerenika

- Bila je zima i Samrina ruka je bila u mom džepu. Odjednom se začuo udar, Samra pada na tlo i ispada mi iz ruku. Trenutak udara nisam vidio, ali jesam sivi Golf A-4 kako se zaustavlja desetak metara od nas. Nije bilo drugih vozila. Dotrčali su zaštitari iz Željezare, mislim da su oni zvali Hitnu pomoć. Vozač iz sivog Golfa šetao je okolo, izgledao je kao da ne može da stoji na nogama - ispričao je na suđenju Amar Burić, dodavši da je vozač Golfa pobjegao prije nego što su Samru unijeli u vozilo Hitne pomoći.


Redžo ranije osuđivan

Sud u Zenici osudio je Hasiba Redžu u novembru 2004. na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog dvostrukog ubistva u naselju Dabravine između Vareša i Breze. On je ispalio hitac kojim je usmrtio Šemsudina Alića i Izudina Čakala, prenosi Avaz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana