10.7.2020. 15:13
Podignuta optužnica protiv Ostoje Prpoše za krijumčarenje migranata iz Sirije
Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ostoje Prpoša (1952.) koji se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, preko teritorije Bosne i Hercegovine, nezakonito transportirao ilegalne migrante, državljane Sirije.

Optuženi se tereti da je postupao protivno zakonima u BiH kao i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što je na području Prijedora, preuzeo državljane Sirije s namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

Optuženi Prpoš je otkriven i spriječen u izvršenju krivičnog djela od policijskih djelatnika MUP-a USK Bihać, koji su zaustavili vozilo kojim je upravljao, otkrili ilegalne migrante i predali ih Službi za poslove sa strancima BiH, a od optuženog uzeli novac, koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - krijumčarenje osoba, a optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana