13.7.2020. 15:45
FUP: Uhapšen policajac i službenik MUP-a zbog fingiranja nesreća
Policijski službenici Federalne uprave policije su 10. jula u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Srednobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. stav 1, a u vezi sa krivičnm djelima ''Ovjera neistinitog sadržaja'' iz člana 375. stav 1. u sticaju sa krivičnim djelom „Prijevare“ iz člana 294. stav 1. KZ F BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišena uhapšene su tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i  D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treća lica koja su uz određenu novčanu naknadu sudjelovala u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Uhapšeni su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te su lica G.P. i A.D. u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog Kantona, nakon čega je istima određen jedomjesečni pritvor, dok je lice S.G. nakon kriminalističke obrade  po nalogu nadležnog tužioca pušteno na slobodu. Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetetnih krivičnih djela i izvršilaca.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana