28.1.2021. 14:28
Šokantni detalji zločina kod Laktaša: Vrištala sam i vikala ”milicija, milicija”. Mislila sam da će nas obje ubiti
Bogdan Vajukić (23) iz Koljana kod Laktaša je, nakon ubistva Gojka Veselića (76), priveden u policiju, ali ne zbog ubistva, već pokušaja provale u susjednu kuću. Za to vrijeme starčevo tijelo je ležalo u dvorištu i kada je pušten iz policije, Vajukić se vratio na mjesto zločina i bacio ga u bunar pun vode, prenosi danas Dnevni Avaz.

Obdukcijom je utvrđeno da je starac pretučen nasmrt i mrtav bačen u bunar. Imao je višestruke povrede glave, grudnog koša, kao i unutrašnje povrede nanesene šakama i nogama.

Vjeruje se da je ubijen u nedjelju oko 18.30 sati, a u ponedjeljak je bačen u bunar. Klupko zločina se počelo odmotavati tek dan kasnije, kada je Veselićeva kćerka prijavila nestanak oca, a Vajukić ponovo uhapšen.

Ispostavilo se da je kritične noći u dva navrata pokušao provaliti u kuću Danice Stanić (86), Veselićeve prve komšinice. Sumnja je da je ubistvo počinjeno između dva pokušaja provale. S Danicom je u kući bila njena kćerka Gordana Božić, koja je kazala da je sretna što je živa, prenosi Avaz.

- U nedjelju navečer čula sam lupanje pred kućom i neko je pokušao otvoriti vrata. Galamila sam i provalnik je otišao. Čula sam auto kako se udaljava, a farovi su bili ugašeni - priča Gordana.

- Iznenada nam je neko banuo na vrata. Počeo je lupati i razbijati. Majka i ja smo se prestravile. Provalnik je razbio staklo na ulaznim vratima, provukao ruku i iznutra pokušavao otključati, ali nije uspio. Gledala sam smrti u oči - kroz suze priča Gordana.

Krenula je da pozove muža telefonom, koji joj od straha ispadao iz ruku.

- Vrištala sam i vikala ”milicija, milicija”. Mislila sam da će nas obje ubiti. Majka je govorila: "Nek ubiju mene, samo da tebe poštede." Bile smo u šoku i mislila sam samo „da mi je sina još jednom vidjeti“. Valjda je provalnik čuo da nekog zovemo i onda je pobjegao - kaže Gordana.

Ubrzo su njen muž i sin stigli, a nedugo za njima pred kuću je stiglo Vajukićevo društvo, koje se izvinjavalo te reklo da će posvjedočiti da je pokušao provaliti u njihovu kuću.

Ispostavilo se da je Vajukić taj cijeli dan pio s društvom kod svoje kuće. On i Dejan P. krenuli su po cigarete, kada je Vajukić odlučio skrenuti prema selu s namjerom da nekog opljačka. Istu večer Vajukić je uhapšen zbog pokušaja provale u kuću komšije. Iako je policija bila na svega 200 metara od Veselićevog tijela, u tom trenutku nisu ni znali za ubistvo i Vajukića su u ponedjeljak pustili na slobodu, prenosi Avaz.

Od mještana Avaz saznaje da se taksijem vratio u selo i pokušao prikriti tijelo. U snijegu su pronađeni tragovi stopa koji ukazuju da je pješke od svoje kuće došao do Veselića. Tijelo, koje je bilo nasred dvorišta, umotao je u posteljinu i bacio u bunar. Tragajući za nestalim, policija je došla do Vajukića i uhapsila ga.

Bogdan Vajukić ima bogat kriminalni dosje. Jučer se trebao pojaviti na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci po optužnici za premlaćivanje, kidnapiranje i pljačku S. Ć. (27). Njega je 2018. presreo, pretukao, nagurao u svoje vozilo i ukrao 500 KM, da bi ga povrijeđenog izbacio iz automobila, gdje ga je pronašla policija. Nedavno je privođen zbog nasilja u porodici. Mještani kažu da je odrastao bez oca te da je bio problematičan još od osnovne škole. Inače, ubijenog Veselića je dobro poznavao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana