25.4.2024. 12:32
Šta su pokazale Sky poruke: "Da li je brat ljut jer sam potrošila 15.000 KM"
Sud BiH je kasno sinoć donio odluku o pritvoru za Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać, koji su uhapšeni u akciji „Black tie 2“.

U prijedlogu Tužilaštva BiH navodi se da je Adnan Smajlović organizirao Sky grupu u BiH u dogovoru sa Edinom Gačaninom, vođom narkokartela „Tito i Dino“.

Prema navodima Tužilaštva BiH od 2016. do 2021. godine organizirali grupu u kojoj su bili neki od 18 osumnjičenih s ciljem da "pribave i peru novac koji je stečen trgovinom droge u okviru kartela".

Državni tužilac Sanjin Kulenović je naveo kako su Edin Gačanin i Adnan Smajlović, vlasnik Trattoria Dvor, davali naredbe, dok su ih ostali u Sky grupi provodili po jasnim uputama, piše Avaz.

Tužilac je naveo da je Adnan Smajlović, posjedovao kasu sa novcem koji je pristigao iz Dubaija te je dalje dijelio novac među članovima Sky grupe.

Kulenović je istakao da su pojedini osumnjičeni dobili od Smajlovića po 50.000, 25.000 i 10.000 KM, a da je gradska vijećnica u Gradu Zenici dobila novac i za predizbornu kampanju, ali iza ispit za upravljanjem helikopterom kojim bi vozali Gačanina.

Tužilac je naglasio detalj iz Sky prepiske u kojem se navodi da su za jedan dan u Beogradu potrošili 15.000 KM te da Halać pita Smajlovića "Da li je brat ljut zbog toga" i da on odgovara da nije.

Gačanin je o svemu tome obavještavao Gačanina, prema navodima Tužilaštva.

Sančez Jukić je, tvrdi Tužilaštvo, bio zadužen za nabavljanje i međunarodni promet i preprodaja narkotičkih sredstava, najčešće kokaina. Dalje se navodi da je Jukić putovao u Južnoafričku Republiku, tačnije grad Durban, gdje su se vršile, sumnja se, logističke i tehničke poslove prijema kontejnera iz Perua i Kolumbije kako bi se dalje transportovali prema zemljama EU.

Jukić je, prema navodima Kulenovića, dobio 50.000 KM od Smajlovića.

Podsjećamo, Sud BiH je utvrdio postojanje osnova sumnje te izrekao mjere zabrane za biznismena Gordana Memiju, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Emira Sarića i Smaila Šikala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana