8.10.2020. 22:40
Kako roditelj treba da postupi kad dijete psuje, ujeda i udara
Mališani znaju da budu agresivni i udaraju drugu djecu, ali i roditelje, da ih šutiraju, čupaju, grizu i govore ružne riječi. Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta.

Ako ništa ne preduzmete, grubo ponašanje može da postane navika i da vaše dijete ima ozbiljan problem u odnosu sa drugom djecom. Tada je već kasno.

Kada dijete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smijete da se smijete. Objasnite mu značenje tih riječi i recite da će mu se drugi smijati kada ih ponovo izgovori, ali ne zato što je zanimljiv, već zato što će misliti da je prost i nekulturan.

Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosledni. Neka kazna bude ukidanje nekih privilegija, recimo, zabrana gledanja crtaća, korišćenja mobilnog ili igrica. Budite dobar primjer, pa i sami izbacite iz rječnika ružne riječi, prenosi CDM.

Ako dijete ugrize ili udari drugo dijete odmah ih razdvojte. Onda se posvetite djetetu koje je žrtva i tješite njega, a dijete koje ga je udarilo prvo ignorišite. Dijete mora da shvati da je to što je uradio neprihvatljivo. Od malih nogu moraju da se uče samokontroli.

Djeca ujedaju kada nisu u stanju da se nose sa situacijom u kojoj se nalaze, ali i da bi pokazali uzbuđenje, strah, anksioznost, ljubomoru, dosadu… Hronično ujedanje može da bude pokazatelj da dijete ima teškoće sa prilagođavanjem.

Najvažnije je da odmah reagujete. Koristite kratke riječi i glasan ton: “Bez udaranja” i “Ne psuj!”.




(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana