2.11.2020. 11:38
Lockdown će ekonomiju Njemačke koštati više od 19 milijardi eura
Nove mjere karantina koje u Njemačkoj danas stupaju na snagu, koštaće ekonomiju te zemlje oko 19,3 milijarde eura, objavile su novine Welt am Sonntag pozivajući se na proračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji - oko 5,8 milijardi EUR.

Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubiće 2,1 milijardu EUR, trgovinu će drugo ovogodišnje "zaključavanje" koštati 1,3 milijarde, a industriju 5,2 milijarde, prenosi SEEbiz.

Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

DIW je, međutim, uvjeren da će sljedeće godine njemačka ekonomija početi da se oporavlja, ali samo uz efikasnu kontrolu širenja koronavirusa.

Njemačka Vlada spremna je da preduzećima nadoknadi značajan dio očekivanog prometa za novembar. Manjim kompanijama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50 odsto prometa, a većim 70 odsto.

Kancelarka Angela Merkel ranije je kazala da vlast neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi EUR kako bi im pružila finansijsku podršku.

Njemačka od danas na najmanje mjesec uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti biće zatvoreni, ali moći će da prodaju hranu i piće za ponijeti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, bioskopi i koncertne dvorane prestaće da rade. Sve utakmice fudbalske Bundeslige održaće se u novembru bez gledalaca.

Za razliku od proljećnog karantina vrtići, škole, frizeri i trgovine ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana