27.2.2021. 14:03
CIGRE BiH - Elektroenergetski sistem BiH sačuvao pouzdanost u uslovima pandemije
Elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana u uslovima pandemije koronavirusa, stabilnom proizvodnjom, prenosom i distribucijom sačuvao je pouzdanost u snabdijevaju potrošača i održao investicijsku aktivnost u segmentu korištenja obnovljivih izvora električne energije.
Istovremeno, kroz djelovanje Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE (BHK CIGRE) afirmisao je struku i kadrovsku bazu koju većinom čine inženjeri. Ova ocjena proizilazi iz izvještaja o radu Bosanskohercegovačkog komiteta u 2020. godini usvojenog ove sedmice na posljednjoj sjednici Upravnog odbora CIGRE BiH.

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić za Fenu je izjavio da oko 400 pojedinačnih članova ovog strukovnog udruženja ima jasnu predstavu o tome šta će raditi i čime će se baviti nakon što se pandemija zaustavi i ublaže njene posljedice na stanovništvo i ekonomiju.  

- Odgovor na to pitanje daćemo na 15. savjetovanju CIGRE koje je zakazano za jesen u Neumu, a u okviru njega i na nekoliko tematskih okruglih stolova koje namjeravamo organizovati - rekao je Bičakčić.

Teme tih sesija će biti: upravljanje emisijama ugljen dioksida, obnovljivi izvori energije u funkciji prelaska sistema na zeleni vodonik, izgradnje elektroenergetskih objekata poslije pandemije, te razvoj elektromobilnosti u funkciji smanjenja zagađivanja zraka.

Bosna i Hercegovina ima namjeru da prati evropske i svjetske trendove u oblasti elektromobilnosti čemu će u okviru tog savjetovanja biti posvećen poseban okrugli sto. Uvodni referat imat će Suada Penava iz Elektroprivrede BiH, a moderator će biti Irfan Turković, profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsjednik Studijskog komiteta „Sistem i okoliš“ u okviru CIGRE BiH.

S obzirom na prva iskustva BiH u razvoju elektromobilnosti (prodaja vozila na električni pogon, otvaranje punionica itd.) i mogućnosti za masovnu upotrebu elektroautomobila ova tema, kako je kazao moderator, pobuđuje interesovanje domaće stručne javnosti, ali i potencijalnih kupaca.

Za uspješnu realizaciju projekta elektromobilnosti, čiji su ključni benefiti smanjenje zagađenja koja nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva i korištenje domaće električne energije, od velike važnosti je pristupačnost izvoru električne energije. To uz ostalo znači da bi na području BiH trebalo da bude nešto više od 1.100 javnih punionica električnom energijom koliko je prema podacima iz 2020. godine i benzinskih pumpi. No, tehnologija je napredovala pa se akumulatori za automobile mogu napuniti čak i u stanu, a u gradovima na mnogo mjesta.

Najavljeno je da će tradicionalna izložba opreme i usluga u oblasti elektroenergetike, koja je održavana u okviru dosadašnjih savjetovanja elektroenergetičara BiH, od ove godine prerasti u sajam. Sajam će, baš kao i savjetovanje biti prilika da se izlagači i učesnici podrobno informišu o proizvodnji najsavremenije opreme i novim tehničkim rješenjima. Za BiH je to veoma značajno s obzirom na započete i najavljene investicije u izgradnju novih elektrana, elektroprenosne mreže, distribucije i stabilnog napajanja potrošača.

Bosanskohercegovački komitet CIGRE pozvan je da učestvuje na 12. Danima Bosanskohercegovačko-američke akademije za umjetnost i nauku koji bi trebali biti održani u Mostaru od 24. do 27. juna.

- Ponuđeno nam je da prezentiramo buduće aktivnosti i planove i podstaknemo veće učešće studenata tehničkih fakulteta na simpozijima koji se bave naprednim elektroenergetskim sistemima, kvalitetom električne energije i kompjuterskim modelingom - pojasnio je Bičakčić

CIGRE BiH i ta akademija prije nekoliko godina potpisali su memorandum o saradnji koja je, prema Bičakčićevim riječima, veoma uspješna.  Između ostalog, članovima Akademije prije dvije godine CIGRE su prezentirale vlastitu inicijativu o otvaranju tehničkog muzeja u Sarajevu, što su sagovornici iz SAD ocijenili izuzetno značajnim, te su obećali podršku do njene konačne realizacije.

Aktuelna informacija u vezi sa tehničkim muzejom prezentirana je i u spomenutom izvještaju o radu CIGRE BiH u 2020. godini. U njoj se najavljuje da će „nakon formiranja gradskih vlasti u martu ove godine, novom gradonačelniku biti predloženo da Grad Sarajevo preuzme vođenje pripremnih aktivnosti i izgradnju tehničkog muzeja“.

- Na svim skupovima koje organizujemo ili u njima učestvujemo mi ćemo snažno promovisati ideju izgradnje ovog muzeja, s dubokim uvjerenjem da će to doprinijeti ugledu države Bosne i Hercegovine, Sarajeva kao njenog glavnog grada i naravno struke - dodao je Bičakčić.

Upravni odbor CIGRE BiH razmatrao je i pripreme za 49. Savjetovanje CIGRE Pariz zakazano za august ove godine. Bičakčić je pozvao autore iz BiH da pišu stručne radove na aktuelne teme iz oblasti elektroenergetike uz napomenu da broj tih radova za svaku zemlju učesnicu ovog puta nije ograničen kao što je to bilo dosad.

- Imamo znanja i iskustva interesantna i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se svake dvije godine okupljaju u Parizu da bi sagledali stanje i perspektive elektroenergetskog sektora i opredijelili se za buduća rješenja - kazao je  Bičakčić za Fenu.  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana