21.8.2020. 22:30
Tri francuske koprodukcije među nagrađenima na SFF-u
Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini i Francuski institut u BiH čestitaju nagrađenima na 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), organizatorima SFF-a, članovima žirija kojim je ove godine predsjedavao Michel Hazanavicius (dobitnik Oscara 2012. za najbolji film i najbolji režiser), kao i svim učesnicima, saopćeno je iz te ambasade.

- Tri koprodukcije s Francuskom među nagrađenim filmovima (The Island Within/ Unutrašnje ostrvo - Ru Hasanov, najbolji režiser; Digger/Kopač - Vangelis Mourikis, najbolji glumac; Merry Christmas/Yiwi: Mladen Kovačević, najbolji dokumentarac) potvrda su pokretljivosti francuske kinematografske produkcije i njenog međunarodnog ugleda.

U skladu sa sporazumom o kinematografskoj produkciji između Francuske i Bosne i Hercegovine, potpisanim 13. augusta 2018. godine, koji uskoro stupa na snagu, bit će olakšana ova vrsta saradnje dviju zemalja, posebno većom mogućnšću angažovanja glumaca i tehničkog osoblja iz Evropske unje u koprodukcijama, a uz smanjeno finansiranje sa svake strane s 30 na deset posto - citat je iz saopćenja Ambasade Francuske u BiH. 

Francuska je dugoročni partner SFF-a i filma u Bosni i Hercegovini. Francuski producenti imali su značajnu ulogu u finansiranju filmova "Ničija Zemlja" (No Man’s Land, dobitnik Oskara za najbolji strani flm u 2001.), "Savršeni krug" i "Smrt u Sarajevu". 

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson izrazio je zadovoljstvo što je suština festivala održana uprkos nepovoljnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, zahvaljujući fantastičnoj pokretljivosti ekipe SFF-a i podršci partnera festivala.

- Ovo je dokaz snage kulturnog života u Sarajevu i zemlji. Na kraju, primjećujem da uprkos posebnim uslovima organizacije, ovo izdanje SFF-a ponovno prikazuje filmove izvrsne kvalitete - kazao je ambasador. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana