25.2.2021. 13:51
Srbijanska historičarka Dubravka Stojanović: ‘Dara iz Jasenovca‘ je banalni falsifikat i opasna igra
"Dara iz Jasenovca" je banalan i bukvalan film, kaže srbijanska istoričarka i profesorica na Filozofskom fakultetu Dubravka Stojanović.

Načinom na koji je prikazao ubistva banalizirao je zlo i sveo ga na lično raspoloženje ustaških zločinaca i sadista. Govorom Maksa Luburića ili časne sestre u filmu trebala se objasniti ustaška ideologija, ali i to je užasno površno, istakla je za Nova.rs Stojanović nakon što je odgledala film Predraga Antonijevića.

Ona iznosi stav da “zlo se mora izraziti mnogo jačim umjetničkim formama” i dodaje:

- Zato cijeli ovaj film ne može ni da se poredi samo sa jednom Zafranovićevom scenom ustaškog klanja u autobusu koja vas obilježi i nauči šta je fašističko zlo za cijli život. Film je propaganda u načinu na koji je finansiran, načinu na koji je izabran za srpskog kandidata za nagradu Oskar i emitovan prije bioskopske premijere na RTS-u. Sve su to skandali. A sada čujemo i vidimo i da je scenario za film plagijat pisca i scenariste Arsena Diklića!, kazala je.

Navodi i da je Antonijevićevo ostvarenje “historijski selektivno”.

- Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Jevreji, Romi i Hrvati antifašisti. Time je film na tragu propagandnih partizanskih filmova koji su kao žrtve prikazivali samo partizanske borce, a ne i civile. Selekcija žrtava je, ne samo ružna i falsifikat istorije, nego je i opasna igra sa istorijom, kaže Stojanović.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana