15.3.2021. 18:05
Fadil Novalić o filmu Jasmile Žbanić: Ovo je izuzetan uspjeh za bh. kinematografiju, ali i za historiju naše zemlje
Povodom nominacije bosanskohercegovačkog filma „Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje), premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je čestitku Udruženju građana „Društvo umjetnika Deblokada“ i rediteljici Jasmili Žbanić u kojoj se kaže:

„Ekipi filma upućujem iskrene čestitke na izuzetno velikom uspjehu nominacije filma „Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?“ za nagradu Oskar. Ovo je izuzetan uspjeh za bh. kinematografiju, ali i za historiju naše zemlje. Stoga hvala cijeloj ekipi filma na čelu s našom uvaženom rediteljicom Jasmilom Žbanić što nas je danas posebno učinila ponosnim građanima Bosne i Hercegovine.

Proteklih dana pratili smo s velikom pažnjom značajna priznanja i nagrade koje ste osvajali na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, a današnja nominacija za Oskara je dodatni pečat Vašem radu i vrijednostima koje nosi ovaj film.

Posebnim ga dodatno čini to što uz svoja filmska i umjetnička ostvarenja, film svjedoči i historiji naše zemlje koja je protkana gorkim okusom srebreničke patnje, stradanja i genocida. Stoga ovakva ostvarenja nose svoju dodatnu snagu i vrijednosti, a kojima na najbolji način prenosite našu historiju cijelom svijetu.

Drago nam je da je Vlada Federacije BiH prepoznala značaj snimanja ovog filma, kojim se prikazuju događanja u Srebrenici kroz izuzetno emotivnu priču jedne porodice i predstavlja još jednu bitnu napomenu u bilježenju i pamćenju važnih događaja u historiji naše zemlje, kako se oni ne bi ponovili, te za njegovo snimanje 2019. godine osigurala 800.000 KM.“

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana