4.4.2021. 16:20
Preminuo Miralem Zubčević
Uspješni i poznati sarajevski montažer Miralem Zubčević preminuo je danas u 70. godini. Tužne vijesti na Facebooku je objavila Akademija scenskih umjetnosti (ASU).

Zubčević je rođen 1951. godine u Sarajevu. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu je 1989. godine diplomirao montažu, nakon čega je radio na brojnim velikim projektima poput: "Djeca", "Do not forget me Istanbul", "Snijeg", "Ljubav na granici", "Kardinal od Bosne i Hercegovine" i "Smrt u Sarajevu".

Radio je i na kratkim igranim filmovima: "Kako je Ilija Ladin predavao Njemački", "Snovi", "Sjever je poludio", "Naprijed, nazad", "Prvo smrtno iskustvo" i "Kako je pukao Pjer Žalica".

Osim toga, na listi ostvarenja na kojima je radio su i kratki dokumentarni filmovi: "Tiše", "Heroin", "Očima vojnika", "Dnevnik graditelja", "Povratak", "Slike s ugla", "Sjećaš li se Sarajeva?", "Crvene gumene čizme", "Insert iz nebodera", "Tragovi zla", "Portret umjetnika u ratu", "Križni put u Sarajevu", "Osam godina kasnije", "Vatre Sarajeva" i "Karta za prošlost".

Zubčević je predavao montažu na sarajevskoj ASU. Osim toga, dobitnik je nagrade "Ivica Matić" Udruženja filmskih radnika te nagrade "Dr. Razija Lagumdžija" Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

(H. Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana