14.7.2020. 10:22
Koja je razlika između Semira Osmanagića i kioska od 200.000 KM u centru Sarajeva?!
Brojni mediji u regionu prenijeli su jučer informaciju da je Novak Đoković, najbolji teniser na Planeti, posjetio Bosnu i Hercegovinu, te da je posjetio grad Visoko.

Razlog Noletove posjete Visokom je Arheološki park "Piramida Sunca" u Visokom, a domaćin njegove posjete bio je Semir Osmanagić.

Gotovo da nema medija u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednoj Srbiji koji nije pisao o Novakovom dolasku u Visoko, a o svemu je izvještavao i Sport Klub, kao najbolja sportska TV kuća na ovim prostorima. 

Facebook mudroseri

Okej. Hajmo sad realno stvari postaviti. I dok brojni ljudi širom Planete dolaze da posjete ovo mjesto i bosanske piramide, domaći Facebook mudroseri i kvazianalitičari naučnih dešavanja konstantno se javljaju sa teorijom da su bosanske piramide u Visokom klasična ubleha, da je Semir Osmanagić prevarant i da sve od navedenog nema veze sa zdravim razumom.

O naučnoj utemeljenosti onoga o čemu godinama priča Semir Osmanagić ovdje ne želim da pišem, o tome neka govore naučnici i istraživači. Ne vjerujem u mnogo toga oko cijele te priče, ne vjerujem u nadri piramidalne priče i nekakve pozitivne energije, što je moj stav, ali nikad nikome nisam rekao: "Nemoj ići u Visoko, to je ubleha!"

Isto tako, ne želim da govorim o naučnim utemeljenostima tvrdnji Semira Osmanagića, o tome također neka govori struka. Mene ovdje isključivo zanima turizam i euri koje će neko ostaviti u ovoj našoj BiH.

Kako jednom reče Jurgen Klopp, menadžer Liverpoola, ne želim da se bavim naučnim stvarima, o tome neka pričaju naučnici, doktori, istraživači, oni koji se bave time. O čemu onda želim ovdje da pričam? Želim da pričam o ideji koja je u Visoko samo prošle 2019. godine dovela čak 60.000 turista iz cijeloga svijeta. 

60.000 turista u 2019. godini

Službeni vodiči Fondacije su proveli desetine hiljada posjetilaca kroz tunele, piramide, ali i Zavidoviće, Sarajevo, Stolac, Kravice, Travnik, Vranduk i Mostar. Semir Osmanagić je lično primio nekoliko hiljada posjetilaca vodeći ih na višesatne ture po Visokom. Zabilježeno je 40 grupa iz SAD-a, Slovenije, Češke, Švedske, Bugarske, Nizozemske, Indije, Mađarske, Kine, Japana, Singapura, Rumunije, Hrvatske, BiH, Slovačke, Austrije, Norveške i Španije. To je ukupno 80 prezentacija tokom 2019. godine.

Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno NULA turista. Zahvaljujući promociji širom svijeta, svake godine Fondacija Semira Osmanagića privuče nekoliko desetina hiljada turista u Visoko iz oko 150 zemalja svijeta. U 2019. godini Visoko je posjetilo 60.000 turista, što je za 10.000 više u odnosu na godinu ranije.

Pazite samo ovo. Na vodećoj svjetskoj web stranici za smještajne kapacitete, Booking.com, do 2012. godine nije bilo nijednog smještajnog kapaciteta iz Visokog. U 2015. bilo ih je 45, u 2016. 70, u 2017. 95, u 2018. 158, a u 2019. ukupno 205 smještajnih kapaciteta (hotela, motela, hostela, apartmana, kuća, vikendica, stanova, kreveta, kampova).

Milioni maraka potrošeni u Visokom

U prvim godinama većina posjetilaca su bili tranzitni gosti koji su ostajali u Visokom svega nekoliko sati. Danas više od trećine gostiju čine gosti koji ostaju između dva i 14 dana. 

Najviše turista dolazi iz slijedećih zemalja: Slovenija, Nizozemska, Bugarska, Češka, Slovačka, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Velika Britanija, Srbija, Norveška, Švedska, Makedonija i Turska. Uz njih, turisti dolaze iz Bahreina, Švicarske, Kuvajta, Danske, Rusije, Crne Gore, Italije, SAD-a, Španije, Meksika, Kanade, Finske, Poljske, Moldavije, Latvije, Singapura, Indije, Pakistana, Saudijske Arabije, UAE, Egipta, Perua, Australije, Novog Zelanda itd.

Dakle, u prošloj 2019. godini Visoko je, kako sam naveo, posjetilo 60.000 ljudi. Neka je svako od njih u prosjeku ostao tri dana u Visokom, te neka  su na dnevnom nivou (hrana, smještaj, karte, potrepštine), potrošili oko 100 KM. To je brojka od 12 miliona KM za godinu dana koji su se potrošili u Visokom.

Kiosk od 200.000 KM

Na stranu vjerujete li u priču o piramidama u Visokom, vjerujete li u sve ono što prezentira Semir Osmanagić, Arheološki park "Piramida Sunca" je od običnog grada, koji je bio gotovo pa nepoznat za turiste, napravio jednu od atraktivnijih lokacija u Bosni i Hercegovini za posjetiti, a koja se navodi na gotovo svim stranicama koje promovišu turizam. 

Ali, u cijeloj priči uvijek ćete imati one koji će reći da je Semir dvorska luda i drumski prevarant koji ne zna šta priča, te da su destinacije koje se preporučuju za posjetiti u Visokom obična prevara. I što je najžalosnije, većinu takvih stvari izgovori neko ko živi u Bosni i Hercegovini i ko svoj novac ne troši na ljetovanju ili odmoru u BiH, nego ga troši u susjedstvu koje nam, svako malo, "pukne" neku zabranu dolaska u svoju zemlju.

Ili, sjetite se famoznog kioska od 200.000 KM u srcu Sarajeva? Sjetite se svih onih kioska koji su mogli da se utroše na neke mnogo konkretnije stvari koje će dovesti nove turiste u ovu zemlju. Osmanagić i sva ova priča oko piramida u Visokom su donijeli 100 puta veću korist ovoj zemlji od kioska na koji je utrošeno vrtoglavih 200.000 KM, a dobro svi znamo ko su oni koji su aminovali trošenje našeg novca na takvu skupocjenu glupost.

Stoga, sa turističke tačke gledišta, svi bismo, kao građani BiH, trebali podržati ovo, a prestati izigravati naučnike koji su do jučer vjerovali da nas Bill Gates čipuje.

Ne morate vjerovati, ako ne želite, onome što se priča o bosanskim piramidama, u tu nekakvu priču o pozitivnim energijama, nadri silama, jonima, ali je dovoljno da to podržite kao turističku destinaciju/atrakciju koja se nalazi u vašoj zemlji.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana