23.7.2020. 13:52
Sarajevska djela legendarnog Ivana Štrausa: Narod je bio šokiran Holiday Innom, arhitekti su se bojali da će ih neko odvesti na Goli otok
Ivan Štraus je legendarni bh. arhitekt slovenskog porijekla koji je rođen 1928. godine, a preminuo je 24. augusta 2018. godine u Sarajevu.

Ovaj arhitekta je idejni tvorac brojnih poznatih građevina u Sarajevu, kao što su hotel Holiday Inn (danas hotel Holiday), zgrade UNITIC-a, zgrada Elektroprivrede BiH, neboderi kod šoping centra na Grbavici, crkva sv. Franje na Dobrinji itd.

Hotel Holiday Inn se nalazi, kao što znate, u samom centru Sarajeva, a izgrađen je 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, koje su održane godinu dana kasnije. Nekadašnji luksuzni hotel je arhitektonski i historijski simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine. U godinama koje su uslijedile nakon njegovog otvaranja, korišten je kao mjesto okupljanja političkih partija. Na vrhuncu rata i agresije na BiH, hotel je dobio status simbola među internacionalnim novinarima, koji su iz njega obavještavali svijet o dešavanjima u Sarajevu i BiH.

Bez obzira na brojna dešavanja oko ove poznate sarajevske građevine, brojni strani autori su često pisali o hotelu Holiday Inn. Tako je britanski BBC napravio zanimljivu reportažu i priču o hotelu Holiday Inn koji je sa dinamičnom prošlošću tokom rata bio utočište stotinama stranih reportera, novinara i televizijskih ekipa koje su izvještavale o svemu onome što su glavni grad Sarajevo i BiH preživljavali u teškim vremenima agresije na našu zemlju. Priču na BBC-u je napisao dr. Kenneth Morrison, poznavatelj moderne historije jugoistočne Evrope i predavač na Univerzitetu "De Montfort" u engleskom Leicesteru.

Hotel je, kao što smo već istakli, izgrađen 1983. godine, a otvoren je nekoliko mjeseci pred početak Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Dizajnirao ga je, kako smo naveli, proslavljeni arhitekt Ivan Štraus i izgrađen je u periodu od 1982. do 1983. godine. Sredinom 1983. godine, kako se eksterijer zgrade postepeno nazirao, počele su i prve kontroverze. Eksterijer u nijansama žute, smeđe i sive za mnoge je bio neprihvatljiv. Građevinski radnici, kaže Štraus, su mislili da je to velika šala i da nešto nije uredu.

"Prvobitna maketa je dizajnirana sa sličnom žutom fasadom, ali niko nije očekivao da će vanjski dio hotela biti iste boje, pa ih je to sve iznenadilo", rekao je svojevremeno Štraus.

Štrausova djela bila predmetom podsmijeha

Ivan Štraus, čuveni arhitekt koji je dizajnirao hotel Holiday Inn i brojne druge građevine u Sarajevu, svojevremeno je (2016. godine) govorio za Source.ba portal o svojim djelima.

"Jugoslovenska arhitektura je bila zanemarena u socijalizmu. Neki na istoku su mislili da je to tipična arhitektura džungle od stakla i čelika. Za njih je staklo materijal iz džungle. Nisu imali pasoše, pa nisu nikada otišli da vide kako izgleda džungla. To je bila sjajna arhitektura, ali se njima to nije uklapalo", rekao je Štraus u razgovoru za Source.ba portal.

"Narod je bio šokiran samim staklom, ne samo bojom. Ljudi su u neznanju pravili neke zakone kao i danas, ne znajući šta rade. Arhitekti su se malo bojali, pa i ako se radilo, radilo se u manjim količinama. Bojali su se kritika, ali su se i bojali da će ih neko odvesti na Goli otok ili da će im uzeti pravo da rade. Ja nikada nisam dobio neku kritiku. To nikada nije bila stručna kritika, nego je samo bio podsmijeh. Nismo imali stručnu kritiku kada je u pitanju arhitektura", poručio je Štraus za naš portal.

Holiday Inn u ratu

Holiday Inn je pretrpio štetu tokom rata. Do ranih '90-tih i intenziviranja jugoslovenske krize, hotel je redovno korišten kao mjesto susreta političara. Srpska demokratska stranka (SDS), na čelu sa Radovanom Karadžićem, održala je niz sastanaka u hotelu koji je, do februara 1992. godine, bio privremeni dom porodice Karadžić.

Međutim, 6. aprila 1992. godine, za vrijeme demonstracija ispred zgrade Parlamenta BiH, snajperisti lojalni Karadžiću i Srbima pucali su iz hotela po Sarajlijama koji su izašli na proteste. Tada su ga zauzele snage bosanske Vlade i uhapsili snajperiste, a Karadžić i njegova pratnja su već bili napustili hotel i pobjegli.

Tokom opsade Sarajeva, Holiday Inn je bio mjesto gdje su se okupljali i gdje su odsjedali novinari koji su dolazili u Sarajevo tokom rata. Hotel je bio u središtu snajperske aleje, područja koje je bilo jedno od najopasnijih u gradu, u neposrednoj blizini prve borbene linije. 

"Ja sam bio pozvan na večeru kod Moriona u podrumu hotela tokom rata. Osim mene, tu su bili i brojni akademici koji su ostali u Sarajevu tokom rata. Ljekari bez granica su nam donosili ponekad nešto za pojesti i popiti, te su me pitali šta još želim. Rekao sam im da želim arhitektonske časopise koji su objavljeni od početka opsade Sarajeva pa do danas. Bio sam lud i zanesen šta se sada u mom odsustvu radi, a ja ništa nisam mogao da radim", rekao je u razgovoru za Source.ba portal Ivan Štraus.

Ivan Štraus je kultni arhitekt slovenskog porijekla rođen 1928. godine. Rođen je u Srbiji, ali je odrastao u Banjoj Luci. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, čime je okončan rat, počela je obnova hotela Holiday Inn. Ipak, i sama sudbina hotela se počela mijenjati. Hotel je privatiziran 2000. godine i, kao i mnoga preduzeća u Bosni i Hercegovini, nije ostao imun na uticaj globalne ekonomske krize i političke paralize države.

Novinar: Haris Ahbabović
Foto: Izet Tahirbegović / Source.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana