9.10.2020. 19:15
Kako su Ministarstvo i ministar Kapidžić izignorisali naša pitanja o subvencijama od svega 2.000 KM za mlade koji kupuju stanove
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je Nacrt rang-liste kandidata koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Naime, na ovoj listi nalaze se ukupno 272 kandidata koja ispunjavaju uslove, kao i 126 njih čije prijave su odbačene.

Podsjećanja radi, mladi bračni parovi u KS, koji su ranijih godina mogli računati na subenvcije od po 10.000 KM prilikom kupovine stana, sada će dobiti tek po 2.000 KM subvencija za rješavanje važnog životnog pitanja. 

Tim povodom smo poslali dopis sa pitanjima na adresu spomenutog ministarstva, odnosno na adresu ministra Faruka Kapidžića. Ministra Kapidžića i Ministarstvo smo pitali sljedeće:

1) Realno gledajući, koliko nekome možete pomoći pri kupovini stana od, primjera radi, 90.000 KM ukoliko mu dajete subvenciju od svega 2.000 KM, posebno kada su mladi ljudi u pitanju?

2) Zbog čega su subvencije za kupovinu stanova, kada su u pitanju mladi ljudi, manji nego ikada, te čime opravdavate ovakve (novčane) brojke kada su subvencije u pitanju?

3) Jeste li svjesni da se za novac koji dajete mladim ljudima može, doslovno, kupiti svega pola kvadrata stana?

4) Da li kao ministar, uopće, osjećate bilo kakvu moralnu odgovornost nazvati ovo "subvencijom", s obzirom da je, primjera radi, vaša plata znatno veća od subvencije jednog stana koji košta gotovo 100.000 KM?


Iako smo mail sa pitanjima poslali prije tri dana, te iako smo ponovili isti mail sa pitanjima, do trenutka objavljivanja ovog članka odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana