16.11.2020. 15:10
"Planirali smo da radimo kampanju da ih potučemo do nogu na način da stvarno zapamte i nikada ne zaborave ovakvu situaciju"
Hasan Tanović, kandidat "četvorke" za načelnika Novog Sarajevo, ubjedljivo je trijumfovao na izborima ispred dosadašnjeg načelnika i kandidata SDA, Nedžada Koldže.

Tanović je danas govorio za Source.ba portal o svom izbornom rezultatu, velikoj pobjedi, kao i prvim stvarima koje će napraviti kada i zvanično počne obavljati posao načelnika Općine Novo Sarajevo.

"Mislim da je to nekakav realan omjer snaga, kada pogledate ove brojke, i mislim da bi to trebalo ostati u omjeru 1:3. Već od početka je bilo nagovještaja da će ta razlika biti visoka. Do 20:00 sati sinoć smo mogli reći da smo pobijedili, jer su bile ogromne razlike po biračkim mjestima. Kasnije su počeli da stižu podaci i iz padinskih dijelova općine, iz Velešića, Pofalića i Hrasnog Brda, a i tu je bila veoma velika razlika za nas. Mislim da je Koldžo na samo jednom biračkom mjestu, od njih 118, pobijedio. I to, izgubio sam u svega dva glasa na tom biračkom mjestu", rekao je danas Hasan Tanović za Source.ba portal.

"Ja sam apsolutno vjerovao u pobjedu od prvog dana. Predstavnicima "četvorke" sam rekao da imam dva uslova. Prvi uslov je bio da ne budem član nijedne političke partije i da budem prijedlog "četvorke" kao nestranački zajednički kandidat. Drugi uslov je bio da idemo da radimo kampanju da ih potučemo do nogu na način da stvarno zapamte i nikada ne zaborave ovakvu situaciju, i da pobjeda bude takva da i u općinskom vijeću imamo dvotrećinsku većinu. To je bilo možda malo i pretenciozno, jer je teško bilo očekivati da tako pobijedite jednog načelnika koji je na vlasti 13 godina. Ipak, vjerovao sam u sebe, svoj tim, stranke četvorke i mislim da su napravili jednu fantastičnu i jedinstvenu priču kako treba raditi u svim drugim općinama, u kantonima, ali i na tlu FBiH. Kako sada imam podatke, mislim da ćemo imati i dvotrećinsku većinu u općinskom vijeću", rekao je dr. Hasan Tanović.

Za kraj, našeg sagovornikla smo upitali šta je ono prvo što će napraviti kada počne sa radom kao načelnik Novog Sarajeva.

"Tražit ćemo od Ureda za reviziju finansijskog poslovanja da napravi reviziju poslovanja općine i vrlo nam je bitno da podvučemo crtu, kad krenemo u nove aktivnosti da nemamo nikakve repove koji bi nam ostali od ranijeg načelnika i administracije. Posljednja revizija je napravljena prije čak šest godina. Nepoznanica je kako je poslovala općina u posljednjih šest godina. Ako Ured za reviziju ne bude spreman da to uradi, mi ćemo preko općinskog vijeća tražiti da preko nezavinskih revizorskih kuća to napravi. A onda ćemo postupiti prema zakonu. Ako bude nekih negativnosti i malverzacija onda, svakako, pozvat ćemo Tužilaštvo da to ispita. Među prvim stvarima će biti i da obezbijedimo zdravstveno osiguranje za sva neosigurana lica u Novom Sarajevu, zbog ove teške situacije sa pandemijom koronavirusa. Svi građani Novog Sarajeva moraju da imaju taj osnovni paket zdravstvenog osiguranja da bi se mogli liječiti", rekao je danas za Source.ba portal Hasan Tanović, novi načelnik Općine Novo Sarajevo.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana