12.1.2021. 15:16
Ako hoćete da raskinete ugovor sa Telemachom zbog Arena, iz ove kompanije tvrde da morate plaćati "penale" do isteka ugovora!
Kompanija Telemach nije produžila ugovor sa Arena Sportom, tako da su korisnici usluga ovog kablovskog operatera ostali uskraćeni da gledaju kanale Arena Sporta.

Sa druge strane, slično je bilo i sa M:Telom, koji nije produžio ugovor sa Sport Klubom, pa su korisnici njihovih usluga od prvog dana 2021. godine ostali uskraćeni da gledaju sadržaje Sport Kluba. Stvar u ovom slučaju je vrlo jasna, preko leđa svih korisnika usluga i građana koji redovno plaćaju usluge nastavljen je rat Telekoma Srbije i United Media Groupa.

Šta smo pitali Telemach i M:Tel?

Tim povodom smo kontaktirali obje kompanije, te im poslali dopise sa pitanjima. Telemach smo pitali sljedeće:

1. Zbog čega ste ukinuli kanale Arene Sport, te ako ste znali da neće dobiti licencu od prvog dana 2021. godine, zašto ste sa korisnicima svega mjesec dana ranije potpisivali ugovore na dvije godine obećavajući im da će te dvije godine, kako ste naveli u ugovoru, imati kanale Arene Sport? Nije li to ozbiljno varanje vaših pretplatnika?

2. Pretplatnici koji sada, nakon ove odluke i izbacivanja Arene iz ponude, a koji žele da raskinu ugovor s vama prije isteka istog - šta im je obaveza, te da li će plaćati neke dodatne penale do kraja isteka istog ili mogu raskinuti ugovor automatski, s obzirom da vi niste ispoštovali bitnu stavku iz istog?

3. Lično sam jučer pozvao vaš servis gdje mi je rečeno da ukoliko želim da raskinem ugovor koji mi ističe u oktobru 2021. godine, moram platiti dodatne penale, bez obzira što vi niste ispoštovali potpisani ugovor, tačnije, plaćam uslugu isto novca, a nemam Arena Sport kanale. Da li ste uopće svjesni stavke 9.3. iz Ugovora u kojoj se kaže da pretplatnik bez ikakve obaveze plaćanja može raskinuti ugovor s vama ukoliko povećate cijenu istog ili ne ispoštujete neke detalje iz istog, kao u ovom slučaju što niste ispoštovali? Mislite li da će vaši pretplatnici samo preći preko ovoga i da vas neće sudski tužiti?

4. Imate li na umu ikakvu alternativu sada kada ste izgubili licencu na Arena Sport kanale, na način da pretplatnicima novčano umanjite račune ili im ponudite neki drugi ozbiljniji TV sadržaj poput HBO paketa i slično?

5. Nazire li se rješenje problema sa licencom kada su u pitanju Arena Sport kanali, ili je to priča kojoj su vrata zauvijek zatvorena?


M:Tel smo također pitali ista pitanja, a ona su sljedeća:

1. Zbog čega ste ukinuli kanale Sport Kluba, te ako ste znali da neće dobiti licencu od prvog dana 2021. godine, da li ste sa korisnicima nešto ranije potpisivali ugovore obećavajući im paket sa Sport Klub kanalima?

2. Pretplatnici koji sada, nakon ove odluke i izbacivanja SK iz ponude, a koji žele da raskinu ugovor s vama prije isteka istog - šta im je obaveza, te da li će plaćati neke dodatne penale do kraja isteka istog ili mogu raskinuti ugovor automatski, s obzirom da vi niste ispoštovali bitnu stavku iz istog?

3. Imate li na umu ikakvu alternativu sada kada ste izgubili licencu za SK kanale, na način da pretplatnicima novčano umanjite račune ili im ponudite neki drugi ozbiljniji TV sadržaj poput HBO paketa i slično?

4. Nazire li se rješenje problema sa licencom kada su u pitanju SK kanali, ili je to priča kojoj su vrata zauvijek zatvorena?


Odgovore iz obje kompanije, do trenutka objavljivanja ovog članka, nismo dobili. 

Činjenica, iz Telemacha nas je pozvala Edina Kurić- Zorlak, menadžerica za odnose sa javnošću i interne komunikacije ove kompanije, te nam rekla kako je politika firme Telemach da nikome pojedinačno ne odgovara na zahtjeve sa pitanjima, iako su imali mnogo novinarskih upita, te da njihovo posljednje saopćenje možemo uzeti kao odgovor na naš zahtjev sa pitanjima. 

"Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića, povodom isteka ugovora Telemach BH sa Telekomom Srbija o emitovanju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH.

Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informisali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala - televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova.

Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana, potpuno ignorisao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih evropskih i svjetskih takmičenja, evropskog prvenstva u fudbalu 2021. godine, prenosa fudbalske reprezentacije BiH u kvalifikacijama evropskog prvenstva u košarci gdje nastupaju košarkaški Zmajevi, kao i najatraktivnijih teniskih turnira i trka Formule 1 i MotoGP. Ombudsman nije našao za shodno da javno reaguje, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tela, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor.

Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, institucija Ombudsmana, koja bi trebalo da podjednako vodi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebalo podjednako da postupa prema svim operaterima, izabrala je da 'ispituje' isključivo Telemach BH. Ne možemo a da se ne zapitamo da li ovi jednostrani napadi Ombudsmana na Telemach BH predstavljaju samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorije Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera. 

Telemach BH poziva Ombudsmana da prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se uzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH. Svi korisnički ugovori i 'Opći uslovi poslovanja' Telemach BH formirani su na osnovu propisa Regulatorne agencije za komunikacije, a upravo je RAK formulisao šta može biti osnov za raskid što se u praksi sporovodi više od decenije. Telemach BH će kao i do sada poduzeti sve aktivnosti kako bi svojim pretplatnicima omogućio i dalje uživanje u najkvalitetnijem sadržaju. Vjerujemo da postoji dovoljno veliki broj operatera u Federaciji BiH i da svako od korisnika može da izabere najboljeg. Nijedna negativna kampanja organizovana po društvenim mrežama i medijima, pa makar se tome pridružio i ombudsman, ne može osporiti činjenicu da  Telemach BH ima najbolju ponudu programa, da pružamo najsavremeniju uslugu i najbrži internet, što je uvjereni smo, poznato građanima Bosne i Hercegovine" stoji u spomenutom saopćenju kompanije Telemach.

Ne ulazeći, dakle, u priču ko je upravu, a ko ne, ono što je najbitnije i jedino važno u cijeloj priči je to da iz kompanije Telemach, a baš kao što nismo dobili odgovore ni iz M:Tela, niko se nije potrudio da pojasni korisnicima vlastitih usluga na koji način će nadomjestiti ogromnu "rupu" koja je nastala gašenjem Arena, odnosno SK kanala. 

Tako da ovo saopćenje teško da možemo tretirati kao odgovor na naša direktna pitanja koja smo, prije svega, poslali kompaniji Telemach. U saopćenju se uglavnom nastavlja ta neka vrsta "rata sa konkurencijom",
bez da se odgovorilo i na jedno od naših direktnih i konkretnih pitanja.

Telemach: Plaćat ćete "penale" ako raskinete ugovor

Kako bismo se lično uvjerili na koji način Telemach planira sada da zadovolji potrebe svoje nezadovoljnih korisnika koji su izgubili Arena Sport kanale, pozvali smo korisničku službu, gdje nam je jasno rečeno, u više navrata, da ako želimo da raskinemo aktuelni ugovor sa Telemachom, to možemo učiniti uz plaćanje "penala", odnosno preostalih mjeseci iz ugovora.

Na našu konstataciju da u ugovoru ne stoji tako, te da svaki korisnik ima pravo na raskid istog ako kompanije nije ispoštovala bitnu stavku iz ugovora, kao što je slučaj sa Arena Sport kanalima, rečeno nam je isto.

U drugom pozivu nam je ponuđeno da imamo besplatno korištenje dva Cinemax kanala u trajanju od tri mjeseca, kao neki vid kompenzacije jer su nam ugašene Arene. Na našu konstataciju da bi bilo pošteno da nam se do kraja ugovora otključaju HBO kanali, rečeno nam je da iste možemo imati ako produžimo ugovor na dodatnih godinu dana.

Šta kaže ugovor kojeg smo potpisali sa Telemachom?

A šta, u biti, kaže sam ugovor kojeg je potpisao svaki korisnik Telemachovih usluga. U Općim uslovima poslovanja Telemacha, odnosno u ugovoru kojeg smo svi, koji koristimo usluge Telemacha, potpisali stoji vrlo bitna stavka koja kaže:

"U slučaju da Telemach za vrijeme trajanja pretplatničkog odnosa izmjeni Cjenovnik i/Ugovor i/ili neke njegove sastavne dijelove i /ili ove Uslove poslovanja na način da su izmjene u potpunosti nepovoljnije za Pretplatnika, Pretplatnik ima pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez obaveze poštivanja otkaznog roka i bez naknade za prijevremeni raskid u roku od 30 (trideset) dana, računajući od dana objave izmjene/izmjena, a kod raskida Pretplatniku će biti omogućen povrat prethodno uplaćenog novčanog iznosa za period u kojem zbog prijevremenog raskida neće koristiti uslugu , ukoliko je isti unaprijed uplaćen. Pretplatnik je dužan nadoknaditi Telemachu sva dugovanja nastala do dana prijevremenog raskida ugovora, odnosno završetka korištenja usluge", stoji u stavci 9.3 ovog ugovora.

Saopćenja pred Novu godinu

Telemach je saopćenje o ukidanju programa Arena Sport izdao neposredno pred Novu 2021. godinu.

"Telemach korisnike u 2021. očekuju mnogobrojni sportski spektakli. Od sada sve kanale Sport Kluba (SK HD, SK 1 HD, SK 2 HD, SK 3 HD, SK 4 HD, SK 5, SK 6, SK 7, SK 8, SK 9, SK 10, SK Golf HD i SK Esports HD) korisnici Telemacha mogu da gledaju već u Start paketu na EON i D3 platformama. Korisnicima osnovnog paketa analogne kablovske televizije Telemach obogaćuje ponudu sa SK 4 kanalom.

U Novoj 2021. godini na SK kanalima bit će emitovana najgledanija evropska i svjetska takmičenja: ekskluzivno utakmice njemačke Bundeslige, engleskog Premiersipa i FA Cupa, Eurolige i Eurocupa, Turska ogometne lige, Formula 1 i Moto GP, ATP mastersi, košarkaško Evropsko prvenstvo za žene 2021. i Evropsko prvenstvo za muškarce 2022. godine, gdje će igrati i košarkaški Zmajevi, čiji je Telemach ponosni sponzor. Na Nova BH korisnici će moći da gledaju sve utakmice nogometne reprezentacije BiH, kao i da uživaju u dugo čekanom nogometnom spektaklu EURO 2021 i da prate utakmice reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru i novi ciklus nogometne Lige Nacija",
stoji u saopćenju Telemacha.

S druge strane, program televizije Sport klub od 1. januara nije vidljiv korisnicima M:tela u RS-u jer ovaj operater nije produžio višegodišnji ugovor o distribuciji kanala iako su mu, kako navode iz United Medije, ponuđeni isti uslovi koji su važili i ranije. Istu stvar je kazala i Arena Sport za Telemach kompaniju.

"Nakon što se kompanija m:tel obratila Sport Klubu da dostavi ponudu za produženje ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub putem m:tel IPTV-ja, a koji ističe 31.12.2020. godine, Sport Klub je dostavio nepovoljnu ponudu i pokazao nespremnost za dalje pregovore i nastavak saradnje. Zbog toga, na njihov zahtjev, kompanija m:tel bila je u obavezi da 31.12.2020. godine navedene kanale isključi iz svoje ponude. Podsjećamo da kao korisnici m:tel IPTV-ja sportske sadržaje možete da pratite putem velikog broja sportskih kanala u okviru osnovnog m:tel IPTV paketa.

Tako će Arena sport kanali, u vaše domove donijeti najvažnije fudbalske utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, Super lige Srbije, Premijer lige BiH, utakmice italijanske Serie A, Francusku Ligue 1 kao i ostale važne fudbalske događaje. Ljubitelji vrhunskog sporta uz Arena sport kanale svakodnevno mogu da uživaju uz NBA, ali i utakmice ABA lige, te uz najzanimljivije prenose rukometnih, vaterpolo i odbojkaških utakmica, te najpoznatijih auto-moto takmičenja i ostalih sportskih događaja",
stoji u saopćenju M:Tela.

Šta kažu iz RAK-a?

Jučer su se oglasili i iz RAK-a, a za Source.ba portal su kratko poručili sljedeće:

"Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je uputila Zahtjev za izjašnjenje operatora Telemach d.o.o. Sarajevo, vezano za ukidanje Arena Sport kanala. Nakon što dobije sve potrebne informacije, Agencija će se o ovoj temi oglasiti putem saopštenja za javnost", stoji u odgovoru RAK-a.

Novinar: Haris Ahbabović

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana