29.1.2021. 10:01
"Mustafa Mulić i Karolina Karačić su primali 3.600 KM mjesečno. Imaju također i povlastice, vozača, službeni telefon, kao da si ministar"
Benjamin Isović i Ira Adilagić, novi zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sarajevo, kazali su jučer da se žele odreći mjesečne plate koja iznosi, vjerovali ili ne, čak 3.600 KM, a što je javnosti u Sarajevu malo bilo poznato.

Ono što je posebno poražavajuće u ovoj priči, nevezano za Isovića i Adilagić, nego se tiče primanja u Općini Centar, je to da zamjenik predsjedavajućeg u Općinskom vijeću jedne općine, u ovom slučaju Centar Sarajevo, može imati platu od čak 3.600 KM. 

Penzioneru treba 10 mjeseci da zaradi taj novac

Podsjećanja radi, veliki broj građana Bosne i Hercegovine prima najmanju zajamčenu penziju koja iznosi uglavnom oko 370 KM. Šta to znači: To znači da jednom penzioneru treba čak 10 mjeseci da dostigne primanja zamjenika predsjedavajućeg OV Centar Sarajevo, koji za 30 dana zaradi 3.600 KM.

Karolina Karačić, nekadašnja predsjedavajuća OV Centar Sarajevo, svojevremeno je za medije poručila kako se "utvrđuje paušalna mjesečna naknada u visini od 50 posto iznosa koji se dobije množenjem koeficijenta sa osnovicom za platu kako je za istu funkciju utvrđeno u odluci o utvrđivanju platnih razreda i koeficienata za plate, dodataka na platu i naknada plate izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika OC, te izmjeni i dopuni ove odluke", poručila je Karolina Karačić svojevremeno za Faktor.

Treba dodati da mjesečni paušali vijećnika u Općinskom vijeću Centar iznose 510 maraka. 

Svi imaju pravo na tih 3.600 KM

Jedan od nekadašnjih vijećnika u OV Centar Sarajevo jutros je govorio za Source.ba portal o primanjima predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih u OV Centar, ali nas je zamolio da ne navodimo njegov identitet, što smo i učinili.

"Oni su jučer dobili volontersku naknadu, u pitanju je neprofesionalni ugovor od 1.100 KM. Njima je to jučer fino leglo na račun. Svi su imali pravo na 3.600 KM mjesečne plate, nisu to uzeli i svaka im čast, ali će primiti ovaj novac od 1.100 KM. Oni su se odrekli 3.600, ali primaju naknadu. A da ne bi nikako dobijali ni tu naknadu, onda se mora promijeniti Statut i poslovnik, što se nikad neće promijeniti. Statut se odavno nije promijenio, to je oduvijek tako", rekao je sagovornik Source.ba portala.

Naš izvor dodaje da je to oduvijek tako zakonski definisano, da primanja u Centru budu 3.600 KM, a dodaje da su ta primanja, naprimjer, u Starom Gradu još visočija. Također, tvrdi da je u Novom Gradu i Novom Sarajevu slična plata kao i u Centru.

Uslovi kao da si ministar

"Mustafa Mulić i Karolina Karačić su, u svojim mandatima, primali profesionalne plate, dakle 3.600 KM mjesečno, kada su bili dopredsjedavajući i predsjedavajuća OV Centar. To im je posao i mogu tako. Oni moraju biti na poslu od sedam do četiri, moraju najmanje imati 20-ak terena sedmično i slično. Imaju također i povlastice, vozača, službeni telefon, kao da si ministar. Kada je u pitanju bijeli hljeb, također je bio slučaj da se godinu dana još uzima po 4.000 KM svaki mjesec", rekao je sagovornik našeg portala.

Primjera radi, osnovna plata premijera KS, Edina Forte, iznosi 3.087 maraka. Predsjedavajući Skupštine KS također ima istu platu kao i premijer Forto, barem kada se radi o osnovnoj plati.

U prošlom sazivu posao predsjedavajućeg u OV Centar obavljala je Karolina Karačić, dok su zamjenici bili Mustafa Mulić i Sulejman 'Memo' Haljevac. Sulejman Haljevac svojevremeno je za sarajevske medije izjavio da je svoj posao obavljao "volonterski", te da je primao samo volontersku naknadu u visini od 1.100 KM, te da se odrekao zakonske plate od 3.600 KM.

Kada je u pitanju novi saziv, Sead Đozo je novi predsjedavajući OV Centar Sarajevo. Njegovi zamjenici su spomenuti Benjamin Isović i Ira Adilagić. 

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana