2.3.2021. 16:01
Kako nas je Vučić ponizio sa kesom vakcina: Ajde bre, moram da slušam svakojake uvrede na račun BiH!
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas je boravio u Sarajevu. Predsjednik susjedne Srbije, nekadašnji dokazani radikal i jedan od saradnika i političkih istomišljenika Vojislava Šešelja, koji je znao posjećivati i sarajevska brda tokom agresije na BiH, ponio je čak i poklon sa sobom. Jer, kakav bi to gost bio ako ne bi ponio nešto pod rukom, pa neka se nađe domaćinu za crnih dana.

Aleksandar Vučić, isti onaj radikal od prije 25 godina, a danas proevropski naprednjak, sa sobom je u BiH donio 5.000 vakcina protiv korone koje su proizvedene u Indiji, te koje, uglavnom, nije odobrio niko iz EU. 

Uvreda od 50.000 eura

Isti taj Vučić koji je danas donio vakcine u kesama i rekao kako je došao da pomogne ranjenom i unesrećenom domaćinu, prije nekoliko mjeseci je odbio pomoć Bosne i Hercegovine u iznosu od 50.000 eura za građane Novog Pazara. Vučić je to tada nazvao uvredom:

"Mi svakog dana šaljemo po milion eura. A ovi u Bosni kažu - ne, mi ćemo 50.000 eura, odmah se to pošalje, mi ćemo da pomognemo. Ajde bre, moram da slušam svakojake uvrede na račun naše zemlje. Golema grbina, mogu da izdržim sve lične napade, ali neću da pustim da nam državu uništavaju spolja i iznutra, zato što misle da imaju pravo. I da se svi dogovaraju oko toga zato što im smeta snažna Srbija. Zato što im smeta Srbija u kojoj je mir i stabilnost. Neću bilo kome da dozvolim da uruši tu mir i stabilnost, u Pazaru, niti bilo gdje u našoj zemlji", rekao je Vučić u julu prošle godine gostujući na RTS-u.

Iste ove sadaka - vakcine koje je Vučić donio sa sobom u BiH mogu se nazvati svojevrsnom uvredom, još kada uzmemo u obzir da nam je frajer donio vakcine koje smatra vjerovatno najlošijim, pa se onda nakon kritika domaćina na poklon gosta pravdao time da domaćin ima pravo da uzme napolitanku, mislim vakcinu, kakvu god želi.

Da stvar bude gora, velikog političkog maga smo objeručke dočekali na aerodromu, aplaudirali mu na 5.000 vakcina, te ekspresno zaboravili da je isti taj Vučić odbio pomoć od BiH za narod Novog Pazara od 50.000 eura.

A kakve smo vakcine dobili u kesi od Vučića?

Mogli smo, ali nismo

U pitanju su vakcine AstraZeneca koje su proizvedene u Indiji. Šlag na tortu danas je stavila ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, koja je poručila da je BiH, da je htjela, mogla da nabavi tu istu vakcinu koju nam je u kesi donio predsjednik Srbije.

Pa, što je, draga Bisera, ne nabavismo onda? Šta to još uvijek čekamo?

Naravno, u pitanju je klasični balkanski lokalhejterski mentalitet u kojem osoba A kaže kako je osoba B nekada bila balava i glupa, te da je sposobnija, pametnija i bolja od osobe B. Osoba B danas je uspješna u životu, dok se osoba A i dalje tješi da je osoba B balava i glupa. 

Vučić je ovo uspio na maestralan način sve da iskoristi. Da se na Balkanu predstavi lično kao Nelson Mandela, da se prikaže kao neko kome je stalo do građana Balkana, ovaj put Bosne i Hercegovine, iako je isti taj 'Mandela' prije 25 godina znao i reći da će za "svakog ubijenog Srbina Srbi ubiti 100 muslimana". Ali, danas mu je sve to zaboravljeno, jer danas je on naprednjak koji u kesama donosi vakcine iz Indije i spašava živote.

"Mandela" nam pokazao koliko smo nesposobni

Uostalom, ko nas jebe kad smo glupi, nesposobni, bez trunke dostojanstva. Vlasti u ovoj zemlji, u trenutku kada Sierra Leone i Afganistan uveliko vakcinišu svoje građane, nisu uspjele nabaviti nijednu jedinu vakcinu. Zamislite, baš nijednu jedinu vakcinu.

Vučić je onda svu tu nemoć i nerad Vijeća ministara BiH, državnih ministara, federalne Vlade i federalnih ministara, kao i svih onih koji su imali mehanizme u svojim rukama, ali su bili nesposobni da ih iskoriste, vrlo lijepo iskoristio kao loptu na volej i još jednom nam, onako drsko i bezobrazno, zabio gol pod prečku i pokazao da smo tu gdje jesmo - ustvari, da smo nigdje.

Aplaudiraše mu danas svi na pisti aerodroma u Sarajevu, pa ga bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH još pohvališe i zahvališe mu se, dodatno priznavajući vlastitu nemoć i nerad, kao i nesposobnost cijele države kada je u pitanju nabavka vakcina.

I tako, dok smo jučer slavili Dan nezavisnoti BiH, svega dan poslije, Aleksandar Vučić, koji je svojevremeno znao sa "kalašem" u rukama posjećivati sarajevska brda, došao je u Sarajevo kao veliki mirotvorac i humanitarac, kojem je naša nesposobna politička elita klicala i aplaudirala na zamotanim vakcinama u kesi. 

Još samo da mu još jednom prostremo najlon da u cipelama uđe u Begovu džamiju, pa da zaokružimo ovaj cirkus. Dok smo jučer ponosno podizali zastave, danas ih, od tuge i jada, možemo slobodno spustiti na pola koplja. 

Kakav smo mi jad i bijeda, to je za nepovjerovati. 

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana