31.1.2021. 16:14
Hakeri objavili podatke o 2,28 miliona korisnika dating stranica
Podaci dating web stranice podijeljeni su besplatno na javno dostupnom hakerskom forumu poznatom po trgovini hakovanim bazama podataka.

Objavljeni podaci pripadaju web stranici za upoznavanje MeetMindful i uključuju sve, od stvarnih imena do Facebook profila, e-mail adresa i informacija o geografskoj lokaciji, prenosi Geek.hr.

Poznati haker ove sedmice objavio je detalje više od 2,28 miliona korisnika registrovanih na MeetMindful.com, web stranici za upoznavanje osnovanoj 2014. godine. Podaci dating web stranice podijeljeni su besplatno na javno dostupnom hakerskom forumu poznatom po trgovini hakovanim bazama podataka.

Objavljeni podaci su zapravo otpad baze podataka korisnika web stranice, a sažeti su u datoteku od 1,2 GB. Sadržaj ove datoteke uključuje mnoštvo informacija koje su korisnici ostavljali prilikom uređivanja profila na web stranici MeetMindful i mobilnim aplikacijama, piše ZDNet.
Neke od najosjetljivijih tačaka podataka uključenih u datoteku uključuju: – prava imena, e-mail adrese, detalje o gradu, državi i ZIP kodu, bračni status, datume rođenja, Facebook ID korisnika, IP adrese, šifrirane lozinke računa i slično.

Poruke koje su korisnici razmijenili nisu uključene u objavljenu datoteku, no to ne čini ovaj incident manje osjetljivim.

Iako za određene račune nisu objavljeni svi podaci, i dalje se dostupni podaci mogu iskoristiti za traženje njihovih profila i pronalaska njihovih stvarnih identiteta što može biti zaista neugodno.

Tema na forumu gdje su objavljeni podaci MeetMindful web stranice pregledana je više od 1.500 puta, a mnogi su podatke i preuzeli. Podaci su i dalje dostupni za preuzimanje s javne web lokacije za hosting datoteka, gdje su prvobitno poslani.

Tokom proteklih nekoliko godina, mnoge hakerske grupe bavile su se iznuđivanjem. Uzimali bi podatke procurjele s web lokacija dating stranica, a potom bi ucjenjivali i prijetili korisnicima. Od korisnika bi tražili određenu svotu novaca pod prijetnjom da ako ne plate, poslati će profil i historiju razgovora porodici i kolegama.

(Mirza Malović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana