16.3.2022. 22:55
Intel najavio ulaganje od 80 milijardi eura u razvoj i proizvodnju čipova u EU
Pogoni za razvoj i proizvodnju poluvodiča niknut će u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španjolskoj, a projekt ulaganja trajat će do deset godina

Intel je objavio kako velikim koracima ulaze na europsko tržište proizvodnje poluvodiča, što je nešto o čemu se govori već duže vrijeme. Podsjetimo, ranije su najavljivali da će proizvodnju preseliti u Europu, ali samo ako za to dobiju obilne subvencije.

Sada Intel najavljuje veliko ulaganje, koje je usklađeno s Europskim zelenim planom i njihovim kompanijskim strategijama ekološke održivosti, ali i s nedavno predstavljenim Europskim aktom o čipovima, pa je razvidno da će i u ovoj investiciji donekle sudjelovati EU.

Intel je najavio da će njihov cijeli investicijski ciklus u Europi trajati do deset godina i biti vrijedan čak 80 milijardi eura. Sveobuhvatni će plan uključivati cijeli dobavni lanac, od istraživanja i razvoja, preko proizvodnje čipova pa sve do razvoja novih tehnologija za pakiranje. 17 milijardi eura bit će uloženo u modernu megatvornicu čipova u Njemačkoj gdje će raditi oko tri hiljade ljudi, u Francuskoj će niknuti laboratorij za istraživanje i razvoj, dok će ljevaonice i drugi pogoni biti izgrađeni u Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španiji.

Nova ulaganja u Irskoj dosegnut će 12 milijardi, a u Italiji 4,5 milijardi eura, uz otvaranje desetaka hiljadaa radnih mjesta, što u Intelu, što kod s njima usko povezanih dobavljača. Samo u proizvodnju poluvodiča na području Europske unije bit će uloženo ukupno 33 milijarde eura. Očekuju se i pozitivni efekti "prelijevanja" ovog ulaganja i na ostatak tehnološke industrije EU, kao i na ostale države članice, uz započinjanje novog ciklusa inovacija.



(Mersad G.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana