10.5.2022. 14:27
Kao u Transformerima: Ogromni robot održava japansku željeznicu
Japanske željeznice već godinama koriste velikog robota za održavanje mreže.

Većina onih koji vide snimak ovog robota pomislit će na Transformere. I bit će dijelom na dobrom tragu, jer ovaj veliki robot postoji, njime može upravljati čovjek, ali se, nažalost, ne može transformirati u automobil, prenosi Index.hr.

Ovog robota koristi kompanija West Japan Railway Company za nadzor i održavanje električne mreže. U pitanju su nadzemni vodovi u kojim je radni napon 25 kV (pri 60 Hz). Pojednostavljeno, radi se o kranu s automatiziranim upravljanjem koji je postavljen na šinsko vozilo.

Ruke i šake su u potpunosti funkcionalne, dok su oči kamere sa širokokutnim objektivima koje operateru omogućavaju snalaženje u prostoru.

Recimo i kako se još uvijek radi o prototipu koji će u potpunosti biti integriran u proces održavanja željezničke mreže. I to već 2024. godine. Morate priznati da ovo doista izgleda moćno.(

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana