20.2.2021. 16:00
Danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde
U svijetu se danas obilježava Svjetski dan socijalne pravde, a tema ove godine je "Poziv na socijalnu pravdu u digitalnoj ekonomiji".
Digitalna ekonomija transformirala je tržište rada, a od početka 2020. godine posljedice pandemije COVID-19 dovele su do mnogobrojnih aranžmana rada na daljinu i omogućile nastavak mnogih poslovnih aktivnosti, dodatno ojačavajući rast i utjecaj digitalne ekonomije. Kriza je takođe razotkrila i pogoršala rastuću digitalnu podjelu između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, posebno u pogledu dostupnosti, pristupačnosti i upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija i pristupa Internetu, produbljujući postojeće nejednakosti.


Iako digitalne radne platforme pružaju radnicima mogućnosti za stvaranje prihoda i koristi od fleksibilnih radnih aranžmana, uključujući žene, osobe s invaliditetom, mlade ljude i radnike migrante, one također predstavljaju neke izazove. Za radnike se to odnosi na regularnost rada i primanja, njihova prava na poštene radne uvjete, socijalnu zaštitu i adekvatan životni standard.


U kontekstu rada, socijalna pravda prenosi se i na položaj žena na radnom mjestu, koje i dalje zarađuju manje od muškaraca, iako rade na istoj poziciji, tj. imaju isti obim posla i odgovornosti. I to nije slučaj samo u manje razvijenim zemljama, naprotiv. Njemačka je tek početkom ove godine odobrila prijedlog zakona kojim su veće kompanije, koje kotiraju na berzi, u obavezi da imaju najmanje jednu ženu u svojim upravnim odborima, a  slične inicijative na snazi su i u SAD.


Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab je krajem januara, tokom onlajn održavanja pomenute manifestacije naveo da svijet budućnosti neće biti obojen kapitalizmom. S druge strane, Bill Gates je više puta apelovao da je sistem nepravedan, i da bogatstvo ne smije da pobjedi rad. "Mislim da bi bogati trebalo da plate više nego što to trenutno čine, a to uključuje i Melindu (suprugu) i mene",  napisao je Gates na svom blogu prošle godine.


Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 26. novembra 2007. ustanovila Svjetski dan socijalne pravde kako bi ujedinila napore država u suočavanju sa siromaštvom i stvaranju svijeta jednakih šansi za sve.  



(Saliha Rokša)



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana