3.6.2022. 22:07
ABA liga: Partizan deklasirao Zvezdu i izborio "majstoricu"
Košarkaši Partizana izjednačili su večeras kao domaćini na 2:2 u finalnoj seriji ABA lige, pošto su savladali Crvenu zvezdu rezultatom 112:84 (35:27, 33:16, 20:20, 24:21), piše agencija Beta.

U domaćem timu svi igrači su ulazili u igru i svi su se upisali u strijelce. Najefikasniji je bio Aleksa Avramović sa 24 poena i šest asistencija, Matijas Lesor je postigao 19 poena, uz pet uhvaćenih lopti, Jam Madar je dodao 12 poena, a po poen manje su upisali Alen Smailagić i Dalas Mur.

Bolji od ostalih u Zvezdi je bio Ostin Holins sa 19 poena, 16 je dodao Ognjen Dobrić, dok je Stefan Marković zabilježio 11 poena.  Predvođena Holinsom, koji je u prvih pet minuta utakmice ubacio četiri trojke, Zvezda je stigla do plus šest (12:18), da bi nakon četiri vezana poena Voltersa imala i osam poena prednosti (14:22).

Crno-bijeli su do kraja tog dijela igre preokrenuli rezultat, a najzaslužniji za to bio je Lesor koji je iskoristio nekoliko loših napada Zvezde i doveo svoj tim na 24:22.  Uslijedile su trojke Madara, Avramovića i Pantera (Kevin), pa je Partizan poslije prve četvrtine imao osam poena viška na svom kontu - 35:27.


Tamo gdje su stali u prvoj, izabranici Željka Obradovića su nastavili u drugoj dionici. Iskoristili su "prazan hod" Zvezde, koja je u prva četiri minuta ubacila samo dva poena, pa su stigli do plus 20 (49:29).  Sjajno prvo poluvrijeme Partizan je završio sa 68 ubačenih poena, naspram Zvezdinih 43. Tih 68 poena koje su košarkaši Partizana postigli za poluvrijeme, rekord je finala ABA lige.

Trojkom Ledeja (Zek) i poenima Smailagića, Partizan je na početku drugog poluvremena imao i plus 30 (73:43), što crveno-bijeli do kraja meča nisu uspjeli da sustignu. Domaća ekipa je bez problema održavala veliku prednost do kraja utakmice, koja je na kraju iznosila 112:84.

Odlučujuća utakmica u finalnoj seriji ABA lige biće odigrana u ponedjeljak od 20.00 sati, a domaćin će biti Crvena zvezda.


(Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana