28.4.2020. 11:46
Ječam je jedna od najstarijih žitarica koja se polako ponovo vraća u naše kuhinje. Ako još ne znate kako je iskoristiti, naš kuhar ima sjajan recept za gustu čorbu punu okusa i mirisa.
Sastojci:
200 g ječma
200 g leće
50 g suhog mesa
20 ml ulja
1 luk
1 mrkva
1 korijen peršuna
1 kašika majčine dušice
so
Na malo ulja izdinstaje sitno nasjeckan luk i korijen peršuna, te mrkvu isijeckanu na kockice. Zatim, dodajte sitne komadiće suhog mesa, pa sve dinstajte nekoliko minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Tada dodajte leću i ječam, začinite (so, biber, majčina dušica) i dinstajte dok se sve ne sjedini. Zalijte sa 500 ml tople vode i ostavite da kuha oko sat vremena na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.