8.5.2020. 13:04
Keks kolač na spratove
Red keksa, pa red kreme, i dobijete kolač na tri sprata koji su sve slađi jedan od drugog. Poslastica u kojoj će uživati sva vaša čula.
Sastojci:

700 g keksa po želji
sok od naranče

krema:
2 vrećice (oko 100 g) pudinga od vanilije
2 kašike brašna 
2 kašike gustina
1 l mlijeka
250 g putera
100 g šećera
100 g čokolade (za kuhanje)
50 g čoko bananica
200 g krem namaza 

preljev:
250 ml mlijeka
2 vrećice šlag kreme

Za početak napravite bazu za tri kreme. Pomiješajte puding, brašno, gustin s malo mlijeka (50 ml), pa kremu koju ste dobili lagano dodajte u mlijeko koje je proključalo. Neprestano miješajte dok se krema ne sjedini i ne postane glatka, pa je skinite s vatre i ostavite da se hladi.

Čoko bananice sitno isjeckajte, čokoladu izrendajte, a krem namaz (nutella, maza, eurokrem i sl.) stavite negdje na topla da postane skoro tečan.

Kada se krema ohladi u nju dodajte rastopljeni puter, pa miksajte dok ne izradite glatku kremu. Zatim, je podijelite na tri jednaka dijela. U prvu kremu dodajte izrendanu čokoladu, u drugu lagano umiješajte krem namaz, a u treću dodajte nasjeckane čoko bananice i sve ostavite da se krema zgusne.

Keks po želji (petit beurre i sl.) prije slaganja u tepsiju blago namočite u soku od naranče. Na prvi red keksa izlijte ohlađenu kremu sa čokoladom. Zatim, ponovite postupak s drugim redom keksa, pa izlijte kremu u koju ste umiješali namaz. Po tome poslažite i treći red keksa, pa ga prelijte sa posljednjom kremom. Na kraju poredajte još jedan red keksa i sve premažite preljevom koji ste napravili od mlijeka i šlag kreme. 

Prije serviranja, kolač dobro ohladite. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana